Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către primarul unui sat din raionul Căușeni. Acesta a admis conflicte de interese semnând acte administrative în privința fiicei sale, care deține funcția de director interimar al Grădiniței din localitate. Primarul a semnat trei dispoziții în privința fiicei în perioada 2020-2021. Inspectorul a demarat procesul de aplicare a măsurii de constrângere prevăzută de Codul contravențional în privința primarului.
Și primăriță altui sat din același raion a încălcat legislația. Aceasta si-a acordat sie însăși un premiu unic în sumă de 10 270 de lei, nedeclarând și nesoluționând conflictul de interese. Și în acest caz Inspectorul de integritate a încheiat un proces verbal cu privire la contravenție în vederea aplicării sancțiunii contravenționale.
Cu conflicte de interese au fost constatați și doi primari di raionul Telenești. Primul primar a semnat, în perioada 2019-2020, 18 dispoziții cu încălcarea legislației în privința tatălui, paznic în cadrul primăriei. Celălalt primar, în perioada 2019-2021, a semnat trei contracte de arendă cu administratorul unei firme în persoana soției sale.
Primarul unui orășel din municipiul Chișinău s-a aflat în conflict de interese cu șoția sa, care activa în calitate de director al Grădiniței-creșă din localitate, semnând în perioada 2018-2020 7 dispoziții cu încălcarea prevederilor legale. Alt primar de comună din raionul Cantemir nu a declarat și nu a soluționat conflictul de interese. Acesta a semnat în anul 2021 două contracte de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole cu fiica sa.
Un conflict de interese a fost constatat la un consilier local din raionul Drochia, care în anul 2021 a participat prin vot la luarea unei deciziei în Consiliul local în favoarea fiului său, care activează în calitate de avocat.
Un specialist de reglementare a regimului funciar a unei comune din raionul Hâncești a participat la adoptarea actelor ce viza o Cooperativă Agricolă de Producere în care activa soțul acesteia, nedeclarând și nesoluționând conflictele de interese. După rămânerea definitivă a actului de constatare, ANI va sesiza autoritatea publică locală în vederea încetării raporturilor de serviciu a specialistului în cadrul primăriei.
De asemenea a fost inițiată o măsură de constrângere directorului interimar al Întreprinderii Municipale «Piața Centrală», care încălcând legislația, a semnat un contract individual de muncă cu cumnata și 7 ordine în privința acesteia. Și directorului Întreprinderii Municipale «Apă-Canal Râșcani» a admis conflicte de interese cu soția sa, angajând-o pe aceasta în funcție de inspector/secretar, semnând contractul individual de muncă cu ea și apoi eliberând-o din funcție.
Inspectorii au constatat că șeful adjunct al IP «Laboratorul central de testare a băuturilor alcoolice/nealcoolice și a produselor conservate» a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, având interes personal rezultat din relația sa cu o persoană juridică.
La fel, ex-directorul interimar al S.A. «Drumuri Cahul» s-a aflat în conflict de interese, încheind două contracte de vânzare-cumpărare. Din moment ce va deveni definitiv actul de constatare sau definitivă și irevocabilă o eventuală hotărâre de judecată, persoana supusă controlului va fi decăzută din dreptul de a ocupa funcții publice și de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani. În privința acesteia se va aplica și o măsură de constrângere pentru săvârșirea faptelor constatate.