
Unul din impacturile negative asupra mediului este managementul neadecvat al deșeurilor solide, deoarece este în creștere atât volumul, cât și toxicitatea acestora. Din aceste considerente, președintele raionului, Viorel Jardan, a avut o discuție cu șeful Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice din cadrul Ministerului Mediului, Svetlana Bolocan, privind modalitatea de integrare în cadrul proiectului pilot în Regiunea de Management al Deșeurilor nr. 5 (Ungheni, Călărași, Nisporeni) a unor localități din raionul Strășeni, care se află la hotar cu localitățile implicate în proiect.
“Proiectarea și construcția infrastructurii de management al deșeurilor în această zonă va fi inițiată pe parcursul anului 2022. O altă oportunitate în acest sens fiind Regiunea de Management al Deșeurilor nr. 6 (Orhei, Șoldănești, Rezina, Telenești) cu o durată mai lungă de implementare, dar care poate absorbi toate localitățile din raionul Strășeni”, spune Consiliul raional.
Totodată, s-a discutat despre construcția poligoanelor regionale de depozitare a deșeurilor, stații de sortare, compostare, stații de transfer, conservarea gunoiștelor, recuperarea fracţiilor utile prin colectarea selectivă a deşeurilor, metodologia de calcul a tarifelor, stabilirea taxelor pentru anumite tipuri de deșeuri.
Proiectul pilot este parte a macro-finanțării care va fi acordată de către Banca Europeană de Investiții, în cadrul proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”.