Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a solicitat la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, plasarea în arest preventiv a șase persoane și a două persoane în arest la domiciliu în dosarul escrocheriilor cu produse cerealiere, care au prejudiciat 25 de agenți economici cu peste șapte milioane lei.
Solicitările procurorilor PCCOCS însă au fost satisfăcute parțial, așa cum doar un învinuit a fost plasat în arest preventiv.
Prin urmare, procurorii vor contesta încheierile la Curtea de Apel Chișinău, pentru asigurarea eficienței investigațiilor și împiedicarea eschivării învinuiților.
Anterior, pe dosar au fost plasate în arest trei persoane, iar altele trei au statut de bănuit. De asemenea, șapte deținuți condamnați pe viață au fost au fost transferați temporar în instituția penitenciară din Chișinău, pentru investigarea faptelor acestora.
Până în prezent, în cadrul investigațiilor, au fost recunoscute în calitate de învinuiți 18 persoane implicate în scheme de escrocherie cu produse cerealiere de la gospodării țărănești și agenți economici cu activitate în domeniul agricol. Investigațiile sunt parte a dosarului anunțat de autorități săptămâna trecută, atunci când ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și ai Direcției generale urmărire penală – subdiviziuni ale Inspectoratului General al Poliției, cu sprijinul angajaților „Fulger”, sub supravegherea procurorilor PCCOCS, au desfășurat 30 de percheziții în republică. Acestea au avut loc în Bălți, Chișinău, Soroca și Rezina, inclusiv în instituția penitenciară din ultima localitate.
Reamintim, schema infracțională a fost pusă în aplicare în vara și toamna lui 2021. Aceasta avea la bază trei companii din domeniul agricol, care activau coordonat pentru implementarea acesteia, iar printre organizatorii ei sunt și persoane aflate în detenție, inclusiv persoane condamnate la detenție pe viață. Două din companii erau fondate recent, iar a treia folosea o ștampilă falsificată. Organizatorii schemei contactau aceste companii, care se deplasau la agenții economici interesați, unde ridicau produsele agricole, cu angajamentul achitării lor pe parcursul următoarelor zile. Însă, imediat după obținerea mărfii de la victime, companiile le vindeau altor agenți economici, fără ca să le achite marfa obținută.
În context, oamenii legii îndeamnă cetățenii și agenții economici să manifeste prudență la încheierea tranzacțiilor comerciale, inclusiv prin verificarea condițiilor propuse de ofertanți și istoricului activității persoanelor care vin cu asemenea oferte. Odată cu avansarea investigațiilor din dosar, oamenii legii vor face publice informațiile de impact social major, cu păstrarea drepturilor persoanelor investigate. La acest stadiu al investigațiilor, potrivit legii, persoanele cu statut de bănuit și învinuit se prevalează de prezumția nevinovăției.