Doi consilieri de la Platforma DA din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) și-au retras voturile date pentru decizia de a vinde terenul din preajma Centrului comercial UNIC și au anunțat că părăsesc fracțiunea, devenind consilieri independenți. Potrivit avocaților, această decizie n-are efect juridic, iar consilierii nu-și pot retrage voturile după efectuarea procedurii, informează PROVINCIAL cu referire la protv.md.
„Eu, Aliona Mandatii, mă retrag astăzi din fracțiunea Platformei DA, respectiv îmi retrag votul pentru acea decizie pentru UNIC. Și vreau sa anunț și în numele colegei mele Ala Tîșcul, care nu este prezentă astăzi la ședința, decizia dumneaei este aceeași, se retrage din fracțiune și își retrage votul”, a declarat Aliona Mandatii, consilier municipal, în cadrul ședinței CMC de ieri.
Totodată, ea a afirmat că și-a dat seama că a greșit politic când a votat acel proiect, însă a fost corect din punct de vedere juridic. „Dar dacă trebuie și partidul, conducerea a cerut ca să fie cineva țap ispășitor, eu ca membru al comisiei funciare am luat această decizie ca să nu îi pun la bătaie pe colegii mei”, a menționat consilierul.
Ea a sugerat executivului Primăriei să vină cu o decizie de anulare a hotărârii precedente prin care terenul de lângă UNIC a fost vândut proprietarilor magazinului. Avocații susțin că din punct de vedere juridic votul nu poate fi retras după ce a fost efectuată procedura.
La emisiunea „In Profunzime”, Ion Ceban a declarat că proiectul de decizie privind înstrăinarea terenului încă nu a fost semnat. „Până la urmă încă nimic nu s-a dat, este o decizie a Consiliului Municipal, care nu este semnată și care primăria a spus că o va contesta”, a declarat primarul capitalei, Ion Ceban.
Conform legislației, în cazul în care secretarul CMC consideră că decizia Consiliului este ilegală, el este în drept să nu o semneze și să solicite Consiliului să o reexamineze. Reprezentanții centrului comercial UNIC susțin că vor fi nevoiți să atace Moldova la CEDO, în cazul în care decizia judecătorească nu va fi executată.
„Eu consider că în cazul în care s-a votat o decizie deja, și consilierii care au votat își retrag post factum voturile, este imposibil. Din faptul că-și retrag voturile, nu se afectează însăși decizia respectivă”, a precizat avocatul Leonid Popescu.
Amintim că, pământul de 1,3 hectare a fost vândut săptămâna trecută cu 27 de voturi. Decizia a fost criticată de consilierii PAS, care spuneau că terenul a fost vândut la un preț de 10 ori mai mic decât ar costa. Procuratura generală a anunțat că s-a autosesizat și va investiga cazul. Centrul comercial Unic și Primăria Chișinău se află de mai mulți ani în litigiu. În 2019, Curtea de Apel Chișinău a obligat Primăria să vândă terenul de 1,38 ha din fața clădirii. În 2016, magazinul UNIC a fost vândut de stat cu 250 de milioane de lei companiei Rogob, producătoare de mezeluri.