Raionul Floreşti mereu a fost deschis pentru colaborări şi parteneriate de succes, care au fost stabilite pe parcursul mai multor ani, atît cu localităţile din ţară, cît şi de peste hotare. Graţie acordurilor elaborate şi semnate au fost implementate multiple proiecte de succes de aprovizionare a localităţilor cu apă potabilă, de renovare a instituţiilor publice, de menire socială, educaţionale ş.a.
Patrimoniul naţional cultural este un domeniu aparte, care ne reprezintă ca ţară şi neam, fiind drept carte de vizită la evenimente de cel mai înalt rang. Stabilind parteneriate culturale cu diverse localităţi avem posibilităţi nelimitate de colaborare.
La finele săptămînii trecute Consiliul raional Floreşti, Direcţia Cultură, Turism, Tineret şi Sport a semnat un Acord de Colaborare cu Consiliul raional Drochia şi Direcţia Cultură, Turism, Tineret şi Sport din cadrul Administraţiei Publice Locale de nivelul doi. Instituţia-gazdă a fost Muzeul de Istorie şi Etnografie Floreşti. La eveniment au participat vicepreşedintele raionului Floreşti, dl Alim Afonin, vicepreşedintele raionului Drochia, dl Iurie Ostavciuc, şeful DCTTS Floreşti, dna Ina Litra, şeful DCTTS Drochia, dna Cristina Ţurcanu, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din or. Floreşti, dna Elidia Murafa, directorul Muzeului de Istorie, Etnografie şi Artă din or. Drochia, dl Dumitru Postovan, directorul Şcolii de Arte „Nicolae Sulac”, dna Margarita Ceban, specialiştii din cadrul DCTTS Floreşti, dnele Feodora Odobescu, Alina Leşan şi Adriana Dăguţa, ansamblurile de acordeonişti şi viorişti sub egida profesorilor, dna Eugenia Ciorbă şi dl Nicolae Boianovschi, discipolii profesorilor Eugenia Talpă şi Daniela Alexei, muzeografii Timofei Murafa şi Mihail Gutium.
Este relevant faptul că raioanele învecinate din zona de Nord colaborează de ani buni în diverse proiecte şi sunt parte componentă la diverse manifestaţii culturale, concursuri, festivaluri etc.
În prezent Muzeul de Istorie şi Etnografie din centrul raional Floreşti are o expoziţie elaborată de către dl Dumitru Postovan, dedicată aniversării a 141 de la naştere a renumitului compozitor, violonist, pianist, dirijor, cavaler al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare, profesor, muzecolog şi politician – George Enescu. Dl D. Postovan a elaborat expoziţia în cauză în ordine cronologică cu suportul Consulatului Român şi a oferit-o cu generozitate muzeului nostru, pentru o perioadă determinată.
Oaspeţii din raionul Drochia au fost impresionaţi de concertul prezentat de către discipolii Şcolii de Arte „Nicolae Sulac”, în debutul evenimentului, şi au menţionat că vor fi încîntaţi să-i revadă şi în localitatea de reşedinţă a sa.
Cu mesaje de bun augur în faţa audienţei au venit dnele Ina Litra, Cristina Ţurcanu, Margarita Ceban, vicepreşedinţii Alim Afonin şi Iurie Ostavciuc.
După semnarea oficială a Acordului de Colaborare în domeniul cultural a şefilor direcţiilor culturii, turism, tineret şi sport I. Litra şi C. Ţurcanu, fiind contrasemnate de către vicepreşedinţii raioanelor Floreşti şi Drochia A. Afonin şi Iu. Ostavciuc, reprezentanţii administraţiilor publice locale au făcut un schimb de daruri cu simbolica localităţilor şi totodată muzeului nostru i-a fost oferită Cartea cu istoria şi dezvoltarea oraşului Drochia.
Directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie Floreşti, dna E. Murafa, a mulţumit pentru darul oferit, dar şi pentru oportunitatea de a găzdui o expoziţie extraordinară. Dumneaei a făcut o excursie cu cei prezenţi la eveniment prin sălile muzeului şi a povestit cu lux de amănunte despre exponatele care sunt în patrimoniul muzeului (12702 exponate, în fondul de bază, şi 4096 exponate – fond auxiliar). Oficialităţile din raionul Drochia au fost foarte impresionate de exponatele din muzeul nostru şi s-au interesat despre originea lor, de către cine au fost donate etc.
Relaţiile de prietenie şi colaborare stabilite între raioanele Floreşti şi Drochia vor contribui şi la mai multe oportunităţi pentru locuitorii unităţilor administrativ-teritoriale, care deja au demarat.
Sursa: Consiliul raional Florești