Ceremonia de inaugurare a Festivalului iProsop a avut la data de 31 mai 2015, de Duminica Mare, în satul Selemet, raionul Cimișlia. Evenimentul a fost organizat de către Primăria satului Selemet în parteneriat cu Ministerul Culturii și Asociația Obștească Familii Migrante.
Ministerul Culturii al Republicii Moldova a susținut prima ediție a Festivalului iProsop, astfel promovând valorile și cultura națională. În acest context, menționăm că Ministerul Culturii are drept obiectiv valorificarea textilelor populare, continuând succesiunea evenimentelor prin organizarea evenimentului Ziua IEI, care va avea loc la data de 21 iunie 2015.
Viceministrul Culturii Gheorghe Postică, fiind prezent la eveniment a specificat importanța prosopului moldovenesc în „zestrea națională”, ștergarul fiind considerat una dintre trăsăturile de valoare ale patrimoniului cultural care este folosit la ceremonii comunitare și familiale și a atins o dezvoltare artistică deosebită în secolul XVIII – începutul secolului XIX. Prezența viceministrului la eveniment a demonstrat respectul față de valorile naționale, oficialul dorind să menționeze că Festivalul iProsop este o ocazie unică de a aduna un public numeros pentru a descoperi prosopul tradițional moldovenesc.
Specialiști din cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală au organizat un atelier privind specificul prosopului național, tehnicile de țesut prosoape și semnificația motivelor vechi de pe acestea.
iProsop este dedicat tradiției locale a prosopului țesut manual și posibilităților tehnologico – antreprenoriale de promovare a culturii tradiționale. Organizat în premieră, în cadrul Festivalului iProsop au fost expuse cele mai frumoase prosoape confecționate manual de către femeile din diferite localități, de asemenea au fost etalate obiecte prelucrate din lemn, ceramică, piele și blănuri. Oaspeții sosiți la eveniment au avut posibilitatea să vadă cele mai frumoase tradiții de nuntă și rolul prosopului în cadrul ceremoniei. Pe lângă expozițiile prezentate, vizitatorii au avut parte de un master-class în domeniul țesutului prosopului moldovenesc și posibilitatea comercializării atât a produselor gastronomice cât și de artizanat. În cadrul festivității au evoluat diverse colective artistice din Selemet și din țară, care au dat un colorit deosebit evenimentului, printre ei se numără Zinaida Julea, Nicu Mâță și distinsa Orchestră de Muzică Populară „Folclor”, dirijor Petre Neamțu.
Felicitari tuturor organizatorilor, pentru acest frumos festival. Ii doresc viata lunga si la cat mai multe editii.Ma bucur ca la editia intai am avut ocazia sa fiu. prezenta. Multumim d-nei primar , atat pentru primirea facuta , cat si pentru sederea noastra in frumoasa localitate Selemet. Cu respect si consideratiune ,rapsod popular din Iasi, Rodica Ionita Grosu.