După ce în ultima perioadă în adresa sa au răsunat acuzaţii despre intenţia de a monopoliza piaţa deşeurilor de metale, a cimentului şi betonului, dar şi despre legăturile cu Vladimir Andronache, ex-deputat apropiat lui Vladimir Plahotniuc, compania BPM-Trade a pus mai multe importante puncte pe i. Acestea se conţin într-un amplu răspuns oferit site-ului www.newsmaker.md.
„Am vrea să înţelegem ce interese urmăresc cei ce fac astfel de declaraţii, care nici măcar nu verifică informaţiile, încercând să le prezinte ca senzaţii de scandal. Noi lucrăm pe piaţa materialelor de construcţie din 2006. Şi toţi anii precedenţi nu ne-am ocupat de deşeurile de metale din motive obiective. Piaţa aparţinea unui monopolist de stat, iar la nivel legislativ se limita accesul altor investitori. Liberalizarea recentă a pieţei deşeurilor de metale permit de atras investiţii pe acest segment de piaţă şi creează premise pentru o concurenţă sănătoasă printre cei ce colectează deşeuri de metale. La ziua de astăzi, pe lângă faptul că achiziţionarea de deşeuri nu este o activitate exclusivă a unei companii, nu există nici un fel de restricţii pentru predarea deşeurilor direct uzinei metalurgice. În legătură cu aceasta, minimum nu este clar cum compania noastră, care astăzi nu este un jucător cu experienţă pe piaţa deşeurilor de metale, a fost menţionată în acest context. De aceea, „monopolul” companiei noastre pe această piaţă este nu doar o exagerare, ci o denaturare a realităţii pregătită cu premeditare.
O denaturare este şi informaţia precum că am deţine „monopolul” pe piaţa betonului, pe care nu-l producem şi nu-l comercializăm. La ziua de astăzi suntem la etapa pregătirii lansării unei noi uzine de producere a betonului după tehnologii moderne, ceea ce ar permite de redus esenţial costul construcţiilor. E o continuare firească a dezvoltării business-ului îndreptată spre reprofilarea activităţii de la comerţ curat spre producere. Intenţionăm şi în continuare să investim în noile tehnologii şi noile locuri de muncă, pentru a oferi domeniului construcţiilor din Moldova un produs concurenţial, care ar avea potenţial de export pentru industria producătoare.
Cât despre ciment, e straniu de vorbit despre un monopol, când pe piaţă cea mai mare parte este livrată de Lafarge. În plus, aici lucrează activ producători ucraineni, care deseori provoacă războaie a preţurilor de dumping pe piaţa moldovenească, pentru a-şi consolida poziţiile. Ar fi de menţionat că piaţa materialelor de construcţii în Moldova este caracterizată de o concurenţă mare, deoarece produsele diferitor producători sunt asemănătoare şi pot fi înlocuite, iar logistica lor se realizează uşor. Nici un jucător pe piaţă nu are condiţii preferenţiale şi toată lupta de concurenţă se realizează pe baza calităţii managementului, deservirii, onestităţii tranzacţiilor comerciale, comportamentului etic pe piaţă.
Acuzaţiile precum că noi concurăm (sau după cum susţin autorii, „lichidăm concurenţii”) în contul resurselor energetice şi financiare, de asemenea nu reflectă realitatea. Compania utilizează credite ale băncilor comerciale moldoveneşti, la fel ca şi mulţi din cei ce activează în domeniu. Aceste credite reprezintă o parte importantă a resurselor financiare folosite. În business-ul legat de construcţii e imposibil de obţinut banii odată cu livrarea producţiei, ceea ce creează un deficit de mijloace băneşti disponibile şi determină necesitatea atragerii creditelor. Utilizarea resurselor energetice în activitatea noastră este imposibilă. Noi achiziţionăm engros producţia de la producători la aceleaşi preţuri ca şi alţi cumpărători engros.
Spre regret, în ultimul timp a devenit o practică constantă să ponegreşti şi să acuzi pe cineva fără probe, pur şi simplu legând numele unei persoane sau denumirea unei companii de cineva din reprezentanţii fostei guvernări, cum s-a procedat în cazul nostru, fiind indicat numele fostului deputat Vladimir Andronache din anturajul oligarhului fugar. Probabil, asta se face, acţionându-se în baza principiului „linguriţele au fost găsite, dar impresia neplăcută a rămas”, mizându-se pe scandal şi pe reacţia organelor cu funcţii de control, îndreptându-le împotriva celor incomozi. Astfel de oameni, acţionând în baza propriilor interese, nici nu se gândesc că în astfel de acţiuni se utilizează resurse publice. Activitatea noastră comercială niciodată nu s-a intersectat cu Vladimir Andronache şi în multe situaţii, noi am fost concurenţi cu oameni de afaceri apropiaţi puterii.
Noi lucrăm cu mulţi producători, atât pe teritoriul Moldovei, cât şi importând producţie din alte ţări, asigurând consumatorii autohtoni cu materialele de construcţie de care au nevoie. De aceea, desigur, ne preocupă tentativele de ponegrire a activităţii companiei noastre. Admitem că în spatele acestor tentative poate fi atât concurenţa neloială, cât şi alte scopuri, necunoscute nouă, dar pe care am dori să le ştim ca să oferim un răspuns adecvat acuzaţiilor ce răsună în adresa noastră”, se menţionează în răspunsul companiei.
Despre interdicţia de import a deşeurilor de metale din statele UE, BPM-Trade notează că nu poate să se pronunţe la o temă despre care nu are suficiente cunoştinţe, experienţă şi informaţii, menţionând că, la fel ca mulţi alţii, urmăreşte evenimentele prin intermediul mijloacelor de informare în masă şi a surselor oficiale de informaţii ale instituţiilor publice.
Cristina Pendea