La sfârşitul săptămânii trecute, în Spitalul raional Hânceşti, din cauza creşterii numărului de copii confirmaţi pozitiv la coronavirus a fost deschisă Secţia Pediatrie Covid 19. La data de 27 ianuarie, în secţia Pediatrie Covid 19 erau internaţi 30 de copii, dintre care 12 din raionul Hânceşti, ceilalţi fiind din raionale Cahul, Leova, Cantemir, Ceadâr-Lunga, Cimişlia şi Căuşeni, informează PROVINCIAL cu referire la Info Curier Hâncești.
„Situaţia epidemiologică atât în raion, cât şi în întreaga republică, este una nu chiar bună, deoarece cazurile de infectare prin Covid 19 la copii cresc de la o zi la alta. Starea sănătăţii celor 30 de copii internaţi la moment în secţia de Pediatrie Covid 19 a Spitalului raional Hânceşti în majoritatea este una de gravitate medie, evoluţia bolii decurge adeseori mai grav la copiii cu dizabilităţi şi boli cronice, dar şi cu imunitate scăzută – ne-a declarat pentru CURIER, şefa Secţiei, Aliona Grigoraş. Vârsta copiilor internaţi este cuprinsă între 1 lună şi jumătate şi 13 ani. Evident, că copiii până la 10 ani sunt internaţi cu un părinte (chiar dacă acesta nu este confirmat pozitiv). Totodată, în secţie la moment sunt internate 10 persoane mature, confirmate pozitiv la coronavirus, (dintre care doar 2 persoane vaccinate cu ambele doze), inclusiv 9 mame şi un tată (cu doi copii gemeni de 3 luni şi un copil de 5 ani), care, de asemenea primesc tratamentul necesar” – a concretizat dna Grigoraş.
Pentru a stabili gravitatea infecţiei prin Covid 19, fiecare copil internat în secţie, ne spune dna doctor, după confirmarea testului pozitiv, chiar din start, este supus anumitor investigaţii suplimentare, şi anume radiografia pulmonară, analiza biochimică a sângelui, efectuarea unor analize generale de laborator, etc. Pentru monitorizarea fiecărui pacient, zilnic i se efectuează termometria, i se verifică saturaţia sângelui cu oxigen, i se măsoară tensiunea arterială, etc.
„Principalele simptome pe care le fac copiii în cazul contaminării virusului este febra 39-40 C, tusea seacă, rinoree (secreţii nazale), oboseală, slăbiciuni, somnolenţă. Cel mai des la copiii infectaţi de coronavirus se depistează laringotraheita, în cazul unor investigaţii mai detaliate se depistează şi bronşita, mai rareori pneumonia. La moment, din totalul celor internaţi în secţie, avem 4 copii diagnosticaţi cu pneumonie unilaterală”- a specificat şefa secţiei.
Pe lângă şefa secţiei, în activitatea zilnică aici în acordarea serviciilor medicale micilor pacienţi sunt antrenaţi – medicul ordinator Vasilisa Lepădatu şi asistentul superior Elena Diviza, precum şi asistentele medicale, personalul inferior, care cu toţii împreună, în echipă, fac o muncă titanică, pentru ca pacienţii internaţi să simtă confortul, grija şi încrederea în personalul medical şi domeniul de sănătate.
În lupta lor cu virusul, micii pacienți dau dovadă de multă rezistenţă şi curaj chiar. Pentru a-i stimula şi încuraja, medicii îi răsplătesc cu jucării, dar şi cu unele alinări, conversaţii în cazul în care părinţii nu le sunt aproape. Conform protocolului clinic, majoritatea pacienţilor sunt externaţi la a 6-7-a zi. Svetlana Fateeva din Cahul a fost externată marţi din secţia Pediatrie Covid 19, fiind internată aici cu băiatul ei de 9 ani, confirmat pozitiv şi diagnosticat cu pneumonie unilaterală pe dreapta. „Am ajuns la Hânceşti deoarece ni s-a spus că în Spitalul din Cahul nu sunt locuri, şi sunt chiar foarte bucuroasă că am fost internată la Hânceşti, unde am constatat nişte condiţii excelente de internare. Şi atitudinea personalului medical e una de lăudat, foarte atenţi, grijulii, calmi şi responsabili faţă de pacienţi. Deşi la noi, faţă de cei infectaţi există un stereotip, aici, noi, însă, nu ne-am simţit cumva marginalizaţi, medicii ne-au consultat ca la o boală obişnuită. Copilul meu a fost internat cu febra 38,8 C şi dureri de spate, (alte simptome nu am avut), care ne-a confirmat pneumonie. Le mulţumesc mult medicilor pentru că mi-au tratat băiatul, astăzi fiind sănătos şi cu plămânii curaţi.”
Familia Chirilov din s. Ivanovca, raionul Hânceşti, este internată în întreaga componenţă, tata, confirmat pozitiv la Covid 19, 2 copii de 3 luni (gemeni), 1 copil de 5 ani, şi mama, care îi alăptează pe cei mici, (cu test negativ). „Starea sănătăţii copiilor e stabilă, avem o formă uşoară, în primele zile copiii au avut febră, tuse, ochişorii roşii, nu aveau poftă de mâncare, acum starea lor e mai bună, aşteptăm externarea” – ne-a specificat Ion Chirilov, tatăl copiilor, care ne-a remarcat şi condiţiile de internare foarte bune, reieşind din faptul că fiecare cameră este dotată cu bloc sanitar, duş, apă fierbinte.
Oprea Snejana de 39 de ani, însărcinată în luna a opta, împreună cu trei copii, (toţi patru – confirmaţi pozitiv la Covid) au ajuns în secţia Pediatrie Covid 19 din Hânceşti tocmai din raionul Cantemir, s. Ţărăncuţa, pe motiv cu nu erau locuri în spitalul din raion, dar nici în raioanele din apropiere. „Mai întâi am depistat Covidul la copilul cel mai mic – de 1 an şi 7 luni, chemând ambulanţa deoarece avea febră, ulterior, fiind testaţi s-a confirmat coronavirusul şi la ceilalţi doi copii – de 8 şi 12 ani, care aveau doar gâtul puţin inflamat şi roşu, după care şi la mine. Fiind deja investigaţi aici în spital – la cel mai mic şi la cel de 12 ani s-a depistat pneumonie. Acum starea lor parcă s-a ameliorat, dar aşteptăm ce ne va arăta radiografia plămânilor. În acest context, aş vrea să mulţumesc mult personalului medical de aici care este unul foarte receptiv, consultându-ne la orice oră, chiar şi noaptea dacă îi chemam. Secţia are nişte condiţii foarte bune, e cald, e confortabil şi mâncarea este foarte gustoasă”- ne spune dna Snejana, dar chiar şi aşa îşi doreşte o însănătoşire grabnică a copiilor pentru a se întoarce cât mai curând acasă.
La încheierea vizitei noastre în Secţia Pediatrie Covid 19 a Spitalului raional Hânceşti, dna Aliona Grigoraş ne-a asigurat că la moment pe lângă condiţiile decente de internare a pacienţilor, secţia dispune de întreg arsenalul de medicamente, utilaj şi echipament necesar pentru tratarea pacienţilor confirmaţi pozitiv. În acelaşi context, pentru a-şi proteja copiii, dna doctor a ţinut să atenţioneze întreaga populaţie de a respecta cu stricteţe măsurile de protecţie anti Covid, de a purta mască în spaţiile închise şi locurile aglomerate, de a-şi spăla mâinile mai frecvent şi de a se vaccina.
Sursa: Info Curier Hâncești