Conducătorii auto din ţara, dar și cei ce se deplasează cu mașini cu numere de înmatriculare străine au o predilecţie aparte pentru umbrirea geamurilor autovehiculelor, astfel, încălcând prevederile Regulamentului Circulaţiei Rutiere.
În acest sens, INP constată că numai pe parcursul primelor cinci luni ale anului current, agenţii de patrulare au documentat 96 de cazuri de exploatare a vehiculelor deţinute cu abateri de la prevederile legislaţiei la capitolul umbrirea geamurilor.
Ca urmare, de către inspectorii de patrulare au fost ridicate 96 de plăcuțe de înmatriculare, dintre care 82 au fost restituite în rezultatul înlăturării neajunsurilor.
Totodată, poliţiștii constată, că mulţi dintre conducătorii auto care au fost sancţionaţi pentru umbrirea ilegală a geamurilor, înlătură peliculele tonate la momentul documentării, ulterior le aplică din nou într-o manieră provocatoare.
Acţiunile inspectorilor de patrulare au drept scop depistarea, documentarea şi interzicerea exploatării vehiculelor prin retragerea plăcilor cu numărul de înmatriculare în cazul în care parbrizul sau suprafeţele de geam ale portierelor din faţă sînt umbrite, contrar prevederilor punctului 122 subpunctul 6) litera e) din Regulamentul Circulaţiei Rutiere.
În cadrul acţiunilor iniţiate, forțele de ordine vor desfășura operaţiuni speciale de prevenire dar şi de sancţionare, în special a abaterilor regulamentare, cu referire la aplicarea peliculelor tonate pe geamurile autovehiculelor.
Sancţiunile pentru geamurile tonate presupun amenzi care variază de la 100 la 200 de lei, precum şi retragerea plăcilor cu numărul de înmatriculare în cazul în care parbrizul sau suprafeţele de geam ale portierelor din faţă sunt umbrite.
Concomitent, Poliția vine cu un apel către societatea civilă, reprezentanţii mass-media, cetăţeni să promoveze activ mesajul de prevenire a fenomenului de umbrire a geamurilor autovehiculelor contrar prevederilor legislației.
Diana Munteanu