Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a monitorizat pe parcursul anului trecut 20 de proiecte investiţionale finanţate din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al companiei, informează PROVINCIAL.
Potrivit CNAM, proiectele respective au fost implementate în anii 2018–2021 într-un şir de instituţii medico-sanitare publice din nordul, centrul şi sudul ţării.
Aceste proiecte au avut scopul de a spori calitatea serviciilor medicale, eficienţa şi randamentul instituţiilor prin achiziționarea de utilaj medical performant, modernizarea şi optimizarea clădirilor şi infrastructurii.
“Mai mult de jumătate dintre proiecte au fost orientate spre dotarea prestatorilor cu echipamente moderne, necesare inclusiv pentru diagnosticarea şi tratamentul COVID-19. De exemplu, spitalele raionale Cantemir și Anenii Noi au achiziționat aparate în valoare de circa 1 milion 500 de mii de lei pentru ventilarea artificială a plămânilor în cazul pacienților din săli de operație, unități de reanimare și terapie intensivă. Totodată, SR Anenii Noi a intrat în posesia unui ultrasonograf modern, cu ajutorul căruia poate fi efectuată examinarea întregului corp, diagnosticarea stărilor de urgență” se arată într-un comunicat.
Un aparat mobil de radiologie pentru examinarea pacienţilor cu COVID-19 a fost procurat de Spitalul raional Floreşti. Valoarea acestui utilaj medical performant este de aproape un milion de lei, dintre care 684 de mii au fost alocaţi de CNAM. Achiziționarea aparatelor menționate mai sus contribuie la creșterea calității serviciilor medicale spitalicești, precum și la monitorizarea eficientă a pacienților cu complicații apărute în urma contractării noului coronavirus.
Celelalte proiecte monitorizate au vizat reparaţia unor săli sau secţii medicale, construcţia, reconstrucţia sau renovarea unor oficii ale medicilor de familie sau centre de sănătate etc. Astfel, în localitățile Izbiște, raionul Criuleni, și Dereneu, raionul Călărași, au fost reconstruite capital oficiile medicilor de familie, iar locuitorii acestor sate și cei din vecinătate beneficiază de servicii medicale de calitate, oferite în condiţii moderne. Pentru renovarea celor două clădiri, CNAM a alocat anul trecut peste 2 milioane 400 de mii de lei.
În urma evaluării celor 20 de proiecte, reprezentanţii CNAM au constatat că instituţiile au respectat prevederile contractuale şi au atins scopul şi obiectivele propuse în proiecte, iar celor cărora le-au fost înaintate prescripţii au înlăturat neajunsurile în termenele stabilite. Potrivit evaluatorilor, mijloacele financiare oferite pentru implementarea proiectelor investiţionale au contribuit la îmbunătățirea calităţii serviciilor medicale, consolidarea capacităților instituţiilor prin crearea condiţiilor necesare atât pacienţilor, cât şi personalului medical.
Proiectele monitorizate în anul 2021 au o valoare totală de circa 70 de milioane de lei și au fost desemnate câştigătoare în urma concursurilor desfăşurate în anii 2018–2021 de selectare a proiectelor investiţionale finanţate din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al CNAM.