La 28 mai 2015, sub egida Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerului Educaţiei, a avut loc a V-a ediție a Forului meseriilor/profesiilor, în cadrul căruia Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă în comun cu Agenția pentru ocuparea Forței de Muncă a municipiului Chișinău a organizat Târgul locurilor de muncă pentru Tineret. Eveniment a fost destinat absolvenților liceelor și gimnaziilor, tinerilor care își caută primul job, șomerilor, precum și persoanelor angajate care doresc să-și schimbe locul de muncă.
Prezentă la eveniment, Ruxanda Glavan, ministrul muncii, protecției sociale a menționat că: „Este foarte important că vizitatorii acestui târg au posibilitatea să cunoască ofertele angajatorilor prezenţi, să discute direct cu reprezentanţii acestora, să discute despre condiţiile de angajare, să-şi prezinte CV-ul, şi cel mai important să stabilească interviuri de angajare, iar angajatorii să-şi găsească persoanele potrivite pentru locurile de muncă oferite.”
Devenit deja tradiţie, acest eveniment oferă tinerilor posibilitatea de a se familiariza cu programele de studii ale instituțiilor de învățământ, de a cunoaşte angajatori din diferite domenii (servicii, comerț, construcții, industria ușoară, industria alimentară, transport, tehnologii informaționale și comunicații, agricultură, administrație publică) și de a negocia jobul potrivit.
Astfel, peste 30 instituţii de învăţământ, 60 companii şi întreprinderi angajatoare, ONG-uri şi autorităţile publice care au participat, prin eforturi susţinute au făcut ca Forul meseriilor/profesiilor și Târgul locurilor de muncă pentru Tineret să devină o platformă deschisă de comunicare, informare şi consultanţă.
Specialităţile, profesiile/meseriile propuse de companii au fost diverse: specialiști în domeniul tehnologiilor informaţionale (operatori la PC, programatori), designer, contabili, medici, ingineri, manageri, electromontori, asamblori, tehnicieni, agenţi vânzări, cusători, bucătari, etc.
În premieră, participanții la eveniment, au avut posibilitatea să-și identifice domeniile prioritare de interes profesional, fiind ghidați în carieră de către experți în domeniu. Pe platoul Târgului au fost amplasate posturi de auto-informare electronică, care au oferit vizitatorilor posibilitatea să acceseze gratuit portalul locurilor de muncă vacante www.angajat.md și platforma Târgului on line www.e-angajare.md.
Totodată, persoanele în căutarea unui loc de muncă au avut șansa să obțină informații despre serviciile prestate de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, despre cele circa 8000 locuri de muncă vacante înregistrate în baza de date a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, dintre care circa 3000 în mun. Chişinău, precum şi condiţiile de ocupare a acestora.
Programul evenimentului a cuprins: oferta instituțiilor de învățământ (orientarea în lumea specialităților/profesiilor/meseriilor, prezentări master-class), oferta angajatorilor (prezentarea ofertelor de muncă libere, negocierea cu agenții economici privind ocuparea unui loc de muncă, aplicarea CV-lor la angajatori), Gala angajatorilor remarcabili, oportunități de deschidere a unei afaceri, seminare, training-uri, dezbateri tematice.
Pe parcursul lunilor mai – iunie majoritatea agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă au organizat și vor organiza Târguri ale locurilor de muncă. La 28 mai 2015, târguri ale locurilor de muncă pentru tineret au fost organizate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă a municipiului Bălți, raioanelor Cahul, Sângerei și Drochia.
Diana Munteanu