Ca şi la Ungheni, la Călaraşi lupta pentru fotoliul de primar al oraşului se va da doar între bărbaţi – opt la număr. Nici unul dintre ei nu este candidat independent, toţi sunt reprezentanţi ai partidelor: Nicolae Melnic de la Partidul Democrat din Moldova (PDM); Mihail Croitoru de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM); Nicolae Rozembac de la Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”; Veaceslav Coşcodan din partea Partidului Popular Creştin Democrat; Petru Cosoi de la Partidul Liberal; Vasile Banari de la Partidul Comuniştilor; Alexandru Dodon de la Partidul Socialiştilor şi Viorel Şişcov din partea Partidului Popular din Moldova.
Candidatul PPEM are 16 vehicole
Nicolae Rozembac (33 de ani) este jurist. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, specialitatea „Drept internaţional”, iar în anul 2005 a devenit magistrat în drept. Chiar dacă nu absolvise facultatea, Nicolae Rozembac presta servicii de asistenţă juridică pentru firmele SRL ,,Marnicmih” şi SRL ,,NiRom-Roz”, la ultima fiind şi în prezent managerul şi juristul instituţiei. Nicolae Rozembac a declarat la Consiliul Electoral de Circumscripție (CECE) Călăraşi un venit din salariu de peste 68 de mii de lei pentru doi ani. Alţi 88 de mii de lei au fost obţinuţi din darea în arendă a bunurilor mobile şi imobile. El deține un apartament de 55 de metri pătraţi, un teren agricol şi altul de construcţii, şi un garaj – toate fiind situate în raionul Călăraşi. Candidatul PPEM este bogat în vehicole, are tocmai 16: 10 autorurisme, 4 camioane şi 4 semiremorci. Nicolae Rozembac mai menţionează că este singurul acţionar al firmei „Marnicmih”, însă nu arată care a fost venitul obţinut din cotele de participare. “Firma aceasta a obţinut anul trecut un venit de circa un milion de lei. Eu nu am ridicat banii, deoarece nu am decis ce voi face cu ei. Mă gândesc să reinvestesc totul în dezvoltarea acestei afaceri”, a declarat candidatul PPEM pentru Moldova Curată. Această firmă are domenii de activitate precum: pregatirea terenului pentru construcţii; comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, construcţii de autostrăzi, drumuri, aeroporturi, etc.
Tatăl candidatului PPEM este şi el un cunoscut om de afaceri în Călaraşi, având acelaşi prenume, Nicolae Rozembac.
Un fost procuror vrea la primărie
Mihail Croitoru (47 de ani) este şi el jurist de profesie, fiind specializat în drept penal. Din anul 1995 şi până în 2009 a lucrat în cadul Procuraturii Călaraşi în funcţia de anchetator, apoi anchetator superior şi în cele din urmă procuror. Din anul 2009 şi până în prezent Mihail Croitoru este avocat, dar şi consilier raional din partea PLDM.
În declaraţia de avere depusă la CECE Călăraşi, Mihail Croitoru a menţionat că venitul său obţinut în doi ani (2013-2014) a fost de peste 214 mii de lei. Totodată, consilierul raional PLDM arată că deţine două case de locuit, una în Călăraşi şi alta în raionul Briceni, dar şi un garaj. Acesta nu figurează ca donator în rapoartele financiare ale PLDM.
Nicolae Melnic (65 de ani) este actualul primar al oraşului Călaraşi. Primăria îi este un loc cunoscut, întrucât timp de patru ani (1987-1991) a activat aici în funcția de preşedinte al Comitetului executiv orăşănesc, apoi un an a fost primar. Din anul 1992 şi până în 2007, când a revenit la primărie, Nicolae Melnic lucrat la firma sa, Întreprinderea Individuală „Nicolae Melnic”. Timp de opt ani consecutiv, conduce oraşul Călaraşi, în ambele mandate(2007 şi 2011) candidând din partea PDM.
Primarul nu a pierdut legătura cu firma pe care a fondat-o. Moldova Curată a scris recent în articolul “Primăria oraşului Călăraşi a făcut achiziţii de la magazinul primarului”, că alesul local a cumpărat, în calitate de primar, un televizor, două fotolii şi un frigider de la magazinul său, semnând trei contracte de achiziții de bunuri de mică valoare în sumă totală de 13 900 lei. Primarul este fondatorul firmei SRL “Nicolae Melnic”, iar soţia sa, Natalia Melnic, administrator. Edilul motivează achiziţiile prin faptul că în oraşul Călăraşi nu erau la moment alte magazine de electrocasnice. Actul a fost expediat la Centrul Național Anticorupție (CNA), pentru ca Nicolae Melnic să fie sancţionat. Edilul însă nu a fost amendat, CNA invocând motivul expirării termenului de prescripţie. Cristina Dumbravan, consultantă în cadrul Serviciului de informare al CNI, a declarat pentru Moldova Curată că actul CNI urmează a fi expediat în judecată, solicitând-se ca cele trei contracte de achiziţii semnate de Primărie şi firma familiei primarului să fie anulate.
Edilul declară la CECE Călăraşi că în ultimii doi ani a avut un venit de 192 de mii de lei, reprezentând salariul său, şi peste 75 de mii de lei – pensia. Totodată el declară două case de locuit şi un teren intravilan – toate bunurile fiind situate în raionul Călăraşi. Nicoale Melnic mai declară trei autovehicole: un autoturism Hyundai şi două camioane de marca Iveco şi Nisan. Candidatul PDM îşi declară şi calitatea de asociat la firma SRL “Nicolae Melnic”.