Echipa operativă a Direcţiei control resurse cinegetice şi piscicole, din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului, a efectuat două razii în vederea contracarării braconajului cinegetic, piscicol și depistării cazurilor de încălcare a legislației cu privire la protecția mediului pe teritoriul țării.
“Urmare a inspectării și verificării activităților de vânătoare și pescuit s-au întocmit douăzeci și unu procese-verbale contravenționale, cu aplicarea amenzilor în sumă totală de – 30 100,0 lei, prejudiciile cauzate mediului, înaintate spre recuperare, constituie – 7 500,0 lei, fiind ridicați și trei fazani dobândiți ilicit” se arată într-un comunicat.
De asemenea, în cadrul controlului desfășurat în fondul de vânătoare a raionului Cahul, au fost depistați și documentați doi membri ai Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova, care au tentat tăinuirea recoltării a trei fazani.
În consecință, ambilor vânători li s-au întocmit procese-verbale cu privire la contravenție, în temeiul art. 128 alin. (2) din Codul contravențional, cu aplicarea amenzi în mărime de 60 u.c. – (3 000,0 lei), cu impunerea restituirii prejudiciilor cauzate fondului cinegetic în valoare de – 2 500,0 lei, pentru fiecare fazan.
“Cele mai frecvente încălcări ale modului de folosire și protecție a fondului cinegetic, depistate de inspectorii de mediu sânt: vânătoarea în preajma localităților cu nerespectarea distanței stabilite, vânătoarea cu câini neînregistrați la Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Moldova, deținerea în procesul vânării a cartușelor încărcate cu alice mai mari de 5,0 mm, vânarea păsărilor terestre și a iepurilor de câmp fără echipamentul corespunzător, aflarea la vânătoare cu arma neînsoțită de permisul de armă, transportarea armei de vânătoare montată și încărcată, lipsa instructajului referitor la respectarea tehnicii securității la vânătoare” – comunică Inspectoratul pentru Protecția Mediului.
Inspectoratul pentru Protecția Mediului, întru evitarea accidentelor, care ar pune în pericol viața și sănătatea vânătorilor, îndeamnă repetat respectarea, cerințelor prevăzute de Regulile de securitate la vânătoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 140 din 10.03.2017.
Cristina Pendea