La 14 decembrie, la Memorialul din centrul orașului Florești, a fost cinstit eroismul tuturor persoanelor care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la centrala nucleară de la Cernobîl, informează PROVINCIAL.
Potrivit autorităților raionale, la eveniment au participat vicepreședinții raionului, Gheorghe Gancear, Alim Afonin și Valeriu Ceapa, primarul de Florești, Iurie Gangan, viceprimarul, Olesea Rotarciuc, dl Iulian Stan, șef al Secției Administrativ-Militare Florești, președintele Asociației Uniunii Cernobîl Florești, dl Ion Bordea şi veterani.
Menționăm că în această zi se împlinesc 35 de ani din momentul cînd în acel an groaznic -1986, a fost finisată construcția sarcofagului care a izolat reactorul 4 complet distrus și toată încărcătura radioactivă rămasă de mediul înconjurător.
“Prin groapa cu radiație de la Cernobîl au trecut peste 3500 de cetăţeni ai Republicii Moldova. Din raionul Florești, la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl au participat 115 persoane, dintre care o mare parte au decedat din cauza maladiilor provocate de radiația la care au fost expuși. Acum, în raionul nostru avem 49 de veterani.
Toți cei care au participat la operațiunile de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl au săvârșit un adevărat act de eroism, sacrificându-și propria viață și sănătate pentru salvarea vieților omenești și a mediului înconjurător. Care este numărul real de victime ale catastrofei din Cernobâl nu se cunoaște nici până în prezent. Pe lângă participanții direcți și victimele tragediei de la Cernobîl, victimele radiațiilor sunt copiii lichidatorilor și persoanelor fizice din zona infectată” comunică Consiliul raional Florești.
Totodată, la miting au fost comemorate victimele acelei catastrofe. “Dnii Iurie Gangan și Ion Bordea au venit în fața participanților cu mesaje de recunoștință față de toți cei ce au dat dovadă de spirit patriotic și au mers la lichidarea consecințelor acelei tragedii. Acea catastrofă devine treptat un lucru din trecut, dar oamenii își aduc aminte de eroi, se gândesc la victime, deoarece un număr mare de victime din Cernobâl se luptă cu boli grave, cu bolile copiilor până azi”
După miting a avut loc depunerea de flori la Memorialul Eroilor. Veteranii și participanții la eveniment au mers la Muzeul de Istorie și Etnografie din oraș, unde a fost vernisată expoziția de fotografii de la martorii oculari ai evenimentelor tragice din 1986.