Sute de tineri și adulți din autonomia găgăuză au fost informați despre prevenirea violenței în bază de gen în cadrul unei campanii de sensibilizare, desfășurate de PNUD, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție din Comrat, în perioada 26 noiembrie – 9 decembrie. Campania s-a desfășurat în Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești, dar și în câteva sate, cum ar fi Chirsova sau Congaz. Activitatea se înscrie în contextul a 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen.
În Congaz, cel mai mare sat din UTA Găgăuzia, dar și la Comrat, au fost organizate lecții mai puțin obișnuite, în cadrul cărora elevii au învățat cum să prevină violența în bază de gen. Locul profesorilor l-au luat un polițist și un psiholog, iar tema a fost predată într-un mod interactiv și accesibil pentru tineri. Elevii au aflat care sunt formele de violență și de ce acest fenomen este o încălcare gravă a drepturilor omului, dar și cum trebuie să reacționeze atunci când sunt martori la un caz de acest fel. Un alt subiect abordat în cadrul lecției a fost fenomenul bullying-ul în școli și felul în care acesta afectează copiii și tinerii, dar și mecanismele de protecție la care pot apela cei care devin ținta acestui fenomen negativ.
Totodată, publicul din Comrat și Ceadîr-Lunga a aflat care este specificul muncii polițiștilor, carabinierilor și salvatorilor, iar în paralel a fost informat despre cum poate fi prevenită violența în bază de gen. Locuitorii celor două orașe au primit materiale informative despre formele violenței și riscurile acesteia și au putut urmări mai multe filmulețe la această temă. Oamenii au aflat unde pot semnala cazurile de violență la care sunt martori, dar și ce măsuri există pentru protecția victimelor acestui fenomen.
Tot în cadrul campaniei, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) s-a angajat să distribuie în toate primăriile din țară o resursă informativă și metodologică pentru planificarea acțiunilor de prevenire a violenței în bază de gen. Broșura „5 pași pentru prevenirea violenței în familie. Planificarea participativă la nivel local” descrie, pe etape, cum pot contribui primarii și viceprimarii la implementarea legislației în domeniu și cum pot adopta măsuri concrete pentru protecția și sprijinul victimelor. Totodată, ghidul se referă la metodele de implicare a locuitorilor și specialiștilor în planificarea și implementarea măsurilor de prevenire și combatere a violenței în familie.
Campania de informare a fost organizată în cadrul proiectului „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluții locale”, implementat de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea care se desfășoară începând cu anul 2018.
În cadrul proiectului, 11 sate și orașe din autonomia găgăuză au instituit echipe multidisciplinare pentru prevenirea violenței în familie. Acestea lucrează la elaborarea unor planuri locale de acțiuni pentru reducerea acestui fenomen.
Tot în cadrul proiectului, în anul 2020, în UTA Găgăuzia a fost deschis un centru specializat pentru reabilitarea victimelor violenței. Serviciul acordă asistenţă socială, psihologică şi juridică dar şi sprijin în găsirea unui loc de muncă.