La 13 decembrie curent, Ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu a participat la deschiderea stației de preepurare a apelor rezidui de la Compania de procesare a cărnii „Carmez” SRL.
Potrivit unui comunicat de presă, activitatea din cadrul producerii industriale de alimente, inclusiv a preparatelor din carne, contribuie zilnic la deteriorarea mediului și reprezintă principalul factor de poluare al apelor. Producătorii locali de produse din carne investesc sume colosale în tehnologiile moderne ce mențin funcționarea stației de epurare a apelor uzate industriale. Preepurarea apelor rezidui reprezintă parte componentă a procesului de procesare și producție a mezelurilor. Compania „Carmez” a procurat tehnologia și utilajul pentru noua stație din Italia.
Deversarea apelor uzuale trebuie să se realizeze în mod corespuinzător –apele uzuale trebuie curățate de substanțe, ca să fie predate solului și, respectiv, râurilor. Menținerea echilibrului ecologic este, de fapt, rezultatul capacității producătorilor, acestor factori cu impact asupra mediului, de a reduce acele elemente chimice ce sunt în surplus, pentru ca apa ce ajunge înapoi în râuri să fie acceptabilă pentru mediul natural.
Spe deosebire de vechea instalație, noua stație de epurare a apelor uzate de care dispune acum „Carmez” are capacitatea de captare și eliminare a materiilor solide din apa uzată și condiții îmbunătățite de funcționare ce facilitează procesul de fermentare a grăsimilor și a materialelor organice. Tehnologiile moderne permit ca nămolul testat să poată fi folosit ca fertiliozant în scopuri agricole, rămâne de ajustat aceste tehnologii la condițiile din țara noastră.
„Pe piața noastră avem o mulțime de resurse care s-ar întoarce în circuitul economic. Este rentabil să cumpărăm tehnologii noi, pentru a extrage câștiguri pe termen lung”, a spus Ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu la întîlnirea cu administrația companiei „Carmez”.
Ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu a anunțat că: „ Vor fi revăzute mecanismele de co-finanțare în relația dintre sectorul public și privat, ce ține de proiectele de mediu. Va fi aprobată o nouă Hotărâre de Guvern privind Fondul Ecologic Național (FEN), vor exista oportunități de finanțare, ca și granturi, pentru care vor fi eligibili toți. În cadrul unei evaluari, realizate de experți, suport financiar vor primi proiectele cu cel mai mare impact social.
Nămolul, în forma sa pură, aduce daune plantelor, iar fermentat și transformat în compost poate fi folosit pe larg în agricultură. Azotul și fosforul reprezintă hrana necesară plantelor în creștere, dar aceste elemente nu trebuie folosite în exces. Balansarea și monitorizarea ecologică sunt obligatorii pentru prevenirea poluării. Buna relaționare între agenții economici și Ministerul Mediului este esențială pentru protecția mediului. Calitatea apelor deversate înapoi în izvoare trebuie să corespundă normelor. Prelevarea probelor de apă este periodică, pentru depistarea timpurie a modificărilor.
Calitatea apelor uzate ce urmează să fie evacuate în reţeaua de canalizare trebuie să întrunească parametrii fizico-chimici impuși de Normativele (NTPA).
Prin urmare, punerea în funcțiune a unei stații moderne de preepurare a apelor uzate industriale este necesară pentru diminuarea factorilor poluanți și reprezintă un succes.