Un studiu recent despre impactul social și de mediu al Complexul Hidroenergetic Nistrean comandat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova și elaborat de un grup de experți independenți, la solicitarea Ministerului Mediului al Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Suediei, evidențiază o modificare la nivelul serviciilor ecosistemice, relatând scăderea sau, în unele cazuri, dispariția unui număr de specii de pești, care locuiesc doar în ape curate, apariția speciilor invazive noi, care elimină speciile locale, informează PROVINCIAL cu referire la un comunicat de presă.
Studiul arată că apa deversată prin turbinele nodului hidrotehnic anul împrejur are o temperatură de 4 grade Celsius, fapt care provoacă perturbarea regimului termic natural pe sectorul mijlociu al Nistrului în aval și în lacul de acumulare Dubăsari. Deversarea neuniformă a apei din lacurile de acumulare în perioada de depunere a icrelor la pești provoacă o schimbare vizibilă a nivelului apei în râu, iar ca rezultat icrele deseori ajung pe o suprafață secată, se usucă și pier.
Ca rezultat al modificării regimului termic și hidrologic al apelor Nistrului, s-a redus numărul de specii cu o rezistență scăzută la oscilațiile de temperatură și ale regimului hidrologic. Prin urmare, se reduce capacitatea de autoepurare, ceea ce aduce după sine reducerea potențialului Nistrului ca mediu recreativ, afectând calitatea vieții și oportunitățile turistice în zonă.
Amintim că Ucraina de pe teritoriul căreia vine fluviul Nistru, construiește de câțiva ani, la hotar cu Republica Moldova, în localitatea Novodnestrovsk, o centrală hidroelectrică, activitatea căreia afectează ecosistemul fluviului Nistru, generând probleme de mediu pentru Republica Moldova.
În cadrul ședinței Comisiei pentru utilizarea durabilă și protecția bazinului râului Nistru (Nistrene) desfășurată la 28-29 octombrie curent în Moldova, au fost scoase în evidență o serie de probleme și impacturi legate de funcționarea CHN, ce necesită clarificări și soluționări la nivelul ambelor țări, Republicii Moldova și Ucrainei. Partea moldovenească a Comisiei a solicitat părții ucrainene să respecte mai multe condiții dintre care asigurarea debitului de apă de minim 130 m/s, volumele de apă să nu se reducă și regimul termic să nu se modifice. În contextul dat Ministerul Mediului solicitase elaborarea unor studii cu referire la situația fluviului Nistru.
Studiile pot fi găsite la link-urile de mai jos:
Complexul Hidroenergetic Nistrean — impactul asupra stării hidrologice a fluviului Nistru
Complexul Hidroenergetic Nistrean a avut un impact negativ asupra hidrobiologiei râului