Ce este o consultație publică?, cum se organizează?, cum se moderează? Sunt întrebările la care au găsit răspuns participanții „Universității Populare a Cetățenilor Activi”, proiect implementat de Asociația Obștească „Comunități Active pentru Democrație Participativă” (CADP) în raioanele Șoldănești și Rezina. Acțiunile desfășurate au avut rolul de a crește gradul de informare a cetățenilor privind achizițiile publice la nivel local, transparentizarea activității APL și promovarea activismului civic.
În cadrul proiectului „Universitatea Populară a Cetățenilor Activi” au fost organizate mai multe instruiri și ateliere în raioanele Rezina și Șoldănești în domeniul transparenței decizionale la nivel local și monitorizării achizițiilor publice locale, care au avut misiunea de a facilita participarea cetățenilor în procesul decizional la nivel local și central.
Coordonatorul de proiect al CADP, Vitalie Sprînceană, explică că „proiectul se axează pe abilitarea și implicarea cetățenilor pentru participare într-un mod semnificativ la supravegherea proceselor de achiziții, gestionarea și întreținerea infrastructurii publice și soluționarea problemelor locale critice. Urmărim sporirea nivelului de educație și cultură civică a cetățenilor din cele două raioane. De asemenea, contribuim la monitorizarea politicilor publice, a eficienței și eficacității utilizării fondurilor și proprietății publice, a proceselor de bugetare la nivel central și local, achizițiilor publice. Proiectul contribuie la promovarea democrației participative, a drepturilor omului, statului de drept și a nediscriminării în toate sectoarele vieții publice”.
Doina Pantaz este unul dintre participanții activităților organizate de ONG. Femeia spune că informațiile acumulate la instruiri o vor ajuta să înțeleagă mai bine procesul bugetar local, dar și felul în care autoritățile planifică și cheltuie banii publici din localitate. „Ar fi o idee foarte bună ca fiecare primărie să publice pe site-ul său bugetul localității, ca noi, cetățenii să știm pentru ce sunt cheltuiți banii. În acest mod, ne vom putea spune părerea dacă sunt cheltuieli rezonabile, dacă anumite sume ar fi bine să fie micșorate, sau dacă vrem să contribuim la implementarea sau continuarea unui anumit proiect. Doar așa vom putea ști cu exactitate în ce sunt investiți banii acumulați din impozitele plătite de cetățeni”, menționează Doina Pantaz.
Anastasia Platon consideră că la masa rotundă la care a participat a aflat multe informații utile și necesare despre modurile prin care cetățenii pot participa și influența procesul decizional local. „Atunci când omul este informat, între el și autoritatea publică locală crește gradul de încredere, legătura de colaborare se intensifică și comunitatea are doar de câștigat. Plus, atunci când există transparență și acest dialog lucrurile funcționează mai bine în localitate, care poate devine un exemplu pentru alte sate sau orașe din Republica Moldova”, punctează Anastasia Platon.
În satul Găuzeni din Șoldănești, ONG-ul a organizat o discuție publică pe marginea raportului de monitorizare al achiziției „Construcția sistemului de alimentare cu apă și canalizare” în localitate. Tema discuției a fost sugerată de Elena Cernei, participanta instruirilor despre monitorizarea achizițiilor publice din luna iunie. Femeia spune că procesul de selectare a unei companii responsabile de lucrări a fost foarte anevoios.
„Licitația privind construcția sistemului de alimentare cu apă și canalizare în sat a fost declanșată în 2020, dar din cauza contestațiilor, începerea lucrărilor de construcție a fost amânată. Împreună cu jurnalista Marcela Zămosteanu am făcut o mică investigație despre această licitație, am studiat istoricul și temeiurile contestațiilor la ANSC, motivele invocate pentru contestație de către participanții la licitație. Rezultatele acestei investigații au fost prezentate sub forma unui pliant, care a fost imprimat și distribuit oamenilor din localitate”, afirmă Elena Cernei.
Consilierul local al satului Meșeni din Rezina, Nina Cebotari, declară că autoritățile mereu ar trebui să țină cont de părerea oamenilor deoarece „aceștia sunt destul de informați și zi de zi locuiesc și activează în localitate, conlucrează cu prietenii, colegii, vecinii. Prin intermediul lor, primăria poate să afle care este cea mai arzătoare problemă în acel moment. Totodată, autoritățile știind că sunt monitorizate devin mai responsabile”.
La sfârșitul proiectului, participanții vor efectua monitorizarea achizițiilor publice în localitățile lor. „Universitatea Populară a Cetățenilor Activi” anunță și despre lansarea unui curs web, cu video, ilustrații și instrucțiuni, de monitorizare a achizițiilor publice locale constituit din opt lecții. Astfel, CADP își propune să ofere comunităților de activiști locali un ghid de monitorizare al achizițiilor publice la nivel local.
AO „Comunități Active pentru Democrație Participativă” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Universitatea Populară a Cetățenilor Activi” în raioanele Șoldănești și Rezina.
Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă -AGER și AO ADR „Habitat”.