La data de 13-14 mai curent am avut frumoasa ocazie de a participa la Simpozionul internaţional cu tematica „Valori identitare de patrimoniu cultural imaterial”, organizat de către Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) din Iaşi cu sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi.
Având bunele relaţii de parteneriat între Romania şi Republica Moldova, şi anume cu Centrului Naţional de Conservare şi Promovare al Patrimoniului Cultural Imaterial din Republica Moldova şi al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarera Culturii Tradiţionale din Iaşi. La invitaţia profesorului şi managerului CJCPCTAdrian Ardeleanu, de comun acord cu Directorul General al CNCPPCI din Moldova dna Diana Dicusarî, reprezentanţi ai CNCPPCI, şefii de Secţii/Direcţii de cultură din Republica Moldova şi colegii de breaslă din Ucraina şi Romania, Directori de Centre Judeţene pentru promovarea Culturii Tradiţionale, manageri de cămine culturale, au avut oportunitatea de a participa la lucrările simpozionului.
Scopul principal a Simpozionului fiind valorificarea patrimoniului cultural autentic, caracteristic specificului zonelor, acoperind toate domeniile de creaţie, accentul fiind pus pe păstrarea şi promovarea patrimoniului cultural imaterial, acţiuni foarte importante pentru promovarea şi valorificarea obiectelor de cultură pentru generaţiile viitoare. De comun cu colegii din Republica Moldova precum şi din alte ţări am avut parte de schimb de experienţă inedit, admirând valorile şi perlele culturale specifice zonelor din Iaşi.
La deschiderea Simpozionului a fost prezent vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, dl Cristian Adomniţei care a venit cu un mesaj de salut, dorindu-ne să avem parte de o experienţă de succes, acumulând cât mai multe idei şi momente frumoase. În cadrul desfăşurării întrunirii nominalizate au avut loc alocuţiuni din partea tuturor participanţilor, discuţii colegiale, în urma căror se va favoriza stabilirea mai multor proiecte comune întru promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor populare pentru a evidenţia şi valorifica acest patrimoniu ca o prioritate naţională şi europeană. Două zile au zburat ca o clipă, plină de emoţii pozitive, de impresii bune şi momente frumoase. Simpozionul a fost organizat şi desfăşurat la un nivel înalt, cu un program complex şi interesant. Aduc mulţumiri organizatorilor pentru invitaţie şi colaborări rodnice, care sporeşte şi favorizează dezvoltarea domeniului culturii.
Diana Munteanu