A fost pus în discuţie proiectul de lege privind reforma Procuraturii, care a fost finalizat și urmează să fie dezbătut în Parlament, până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare. În linii generale pentru implementarea acestui proiect de Lege nu este nevoie de schimbări majore în Constituția Republicii Moldova, decât doar referitoare la mecanismul alegerii Procurorului General. Noul proiect de Lege sporește esențial independența procurorilor și fortifică procesul decizional, a subliniat Vladimir Grosu.
Un alt subiect pus în discuţie a fost cu privire la implementarea monitorizării electronice pînă la sfîrşitul anului 2015. Prin monitorizare electronică se înţelege supravegherea prezenţei subiectului în vecinătatea imediată a locaţiei alocate/interzise. Monitorizarea electronică va spori eficienţa consilierilor de probaţiune în exercitarea supravegherii persoanelor vizate. Statistica demonstrează că de la an la an creşte numărul persoanelor condamnate cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei sau eliberate cu condamnarea suspendată a executării pedepsei. În anul 2011 numărul acestora era de circa 4000 persoane. Pentru a preveni cazurile de încălcare a condiţiilor de probaţiune şi asigurarea securităţii cetăţenilor, Ministerul Justiţiei îşi propune două obiective: reducerea cu 30% a numărului încălcărilor condiţiilor probaţiunii până în anul 2018, şi revocarea probaţiunii de la 75% în anul 2013 la 100% în 2016. Altfel, condamnaţii vor purta brăţări şi emiţătoare, care datorită tehnologiilor GPS, vor semnaliza prin telefon (mobil, staţionar) centrului de monitorizare încălcarea zonelor permise pentru aflare, a menţionat Vladimir Grosu.
Pe parcursul întrevederii a fost puse în discuţie mai multe proiecte de legi: proiectul de lege cu privire la organizarea activităţii notarilor, îndeosebi la crearea camerei notariale, proiectul de lege cu privire la mediere.
Domnul Vladimir GROSU, a mai relatat despre preconizarea creării unor instituţii specializate pentru recuperarea bunurilor obţinute ilegal şi nejustificat, precum şi iniţierea ridicării imunităţii judecătorilor şi deputaţilor Parlamentului.
Imediat după întrevederea cu conducerea Raionului Soroca, conducătorii serviciilor desconcentrate, descentralizate, procurorul raionului, executorii judecătoreşti, avocaţi, notari, domnul ministru a efectuat audienţa cetăţenilor. La audienţă au fost prezenţi 11 persoane.