Misiunea de Observare Promo-LEX a prezentat principalele constatări cu privire la deschiderea și închiderea secțiilor de votare (SV), votarea pe parcursul zilei alegerilor și incidentele semnalate de observatori, în cadrul monitorizării alegerilor locale noi din 21 noiembrie 2021, transmite PROVINCIAL.
Informațiile au fost colectate și raportate de către 28 de observatori pe termen scurt (OTS) statici care au monitorizat procesul electoral în fiecare din secțiile de votare organizate în cele 14 unități administrative de nivelul unu. Desfășurarea alegerilor în mun. Bălți a fost observată de patru echipe mobile a câte doi observatori, care au monitorizat toate cele 60 SV constituite.
Pe parcursul zilei alegerilor, per ansamblu, votarea a fost organizată eficient și desfășurată calm. Circa 18% din SV monitorizate s-au deschis cu întârzieri nesemnificative. Potrivit observatorilor, procedurile de votare s-au desfășurat cu respectarea măsurilor de protecție COVID-19 în 89% din secții de votare.
Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale noi din 21 noiembrie 2021 constată că din totalul de 18 semnalări raportate de către observatorii Promo-LEX au fost prelucrate în calitate de incidente – 14, și anume:
- intimidarea observatorului Promo-LEX – 2 cazuri (SV 17/12, Fălești, Călinești (de către reprezentanți PAS (1); de persoană neidentificată (1));
- prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 2 cazuri (SV 16/11 Edineț, Cupcini (PAS-1, BESC-1), SV 17/12, Fălești, Călinești (neidentificat-1));
- încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 1 caz (SV 16/10, Edineț, Cupcini);
- întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale -1 caz (SV 11/26, Cimișlia, Hârtop);
- prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza de 100 m a secției de votare – 3 cazuri (SV 2/41, 2/57, SV 2/32 mun. Bălți – BECS);
- urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ruperea/deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 1 caz (SV 16/9, Edineț, Cupcini);
- deficiențe în liste electorale – 1 caz (SV16/11 Edineț, Cupcini);
- fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului– 2 cazuri (SV 16/11 Edineț, Cupcini, SV 11/26, Cimișlia, Hârtop).
- deficiențe în numărarea buletinelor de vot – 1 caz (SV 17/12, Fălești, Călinești).
Dat fiind faptul că, prezența la vot a depășit 1/4 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, constatăm că alegerile sunt valabile în toate cele 15 circumscripții.
Închiderea SV observate s-a desfășurat regulamentar. Numărarea voturilor de către organele electorale a fost, în general, rapidă și calmă. Totuși, în cel puțin 7 SV (19 %) membrii birourilor electorale au ignorat norma cu privire la obligativitatea prezentării buletinului de vot de către un singur membru al biroului tuturor participanților la procesul de numărare.
Tradițional, MO Promo-LEX a efectuat și la aceste alegeri numărarea în paralel a voturilor. Din numărul total de 88 de procese verbale colectate, 36 PV au fost obținute direct de la Birourile Electorale ale Secțiilor de Votare (BESV) observate, iar alte 52 PV (circumscripția Bălți) au fost colectate în procesul depunerii proceselor verbale de către președinții BESV la Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală (CECE). Constatările Promo-LEX confirmă rezultatele preliminare stabilite de Comisia Electorală Centrală. În primul tur au fost aleși primarii din 9 localități, urmând ca pe data de 5 decembrie 2021 să fie organizat turul doi de scrutin în alte 6 localități.
Cristina Pendea