
Zece candidaţi s-au lansat în cursa pentru fotoliul de primar al orașului Criuleni. Opt dintre ei au fost propuşi de partide, iar doi sunt independenţi. Printre aceştia – un fost preşedinte de raion, un ex-primar, directori de întreprinderi şi chiar șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Criuleni, care candidează pe lista PLDM.
Bătălia pentru fotoliul de primar al orașul Criuleni se va da între reprezentantul Partidului Liberal, Dumitru Simon, şef al Agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă din raionul Criuleni, Dumitru Goncearenco (PCRM), directorul Bazei Auto (BTA – 18) din orașul Criuleni, Vladimir Paladi (PDM), deputat în primul Parlament şi fost primar de Criuleni, aflat la pensie, Alexei Armaş (PLDM), șeful Inspectoratului de poliţie al raionului Criuleni, Mihail Colesnicenco (PPEM), care până în 2012 a ocupat funcţia de director al filialei Moldtelecom din Criuleni, şi pe moment nu este angajat în câmpul muncii, Nicolae Grati (PSRM), medic veterinar, fost vicepreşedinte de raion, aflat la pensie, Constantin Balaban (PPRM), Sergiu Ianenco (PN), Eleonora Rusu şi Alexandru Zolotco – candidaţi independenţi. O bună parte din candidaţi au o bogată experienţă politică, dar au fost totodată membri ori susţinători ai mai multor partide care au acces în ultimul deceniu la guvernare, în funcţie de interesele pe care le-au avut. Nicolae Grati, de exemplu, medic veterinar, fost vicepreşedinte al raionului Criuleni, până în 2009 a fost un membru şi un susţinător înflăcărat al Partidului Comuniştilor. După plecarea comuniştilor de la guvernare a devenit adept al PLDM şi a obținut o funcţie în Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. În 2014 s-a pensionat şi a aderat la PSRM, formaţiune care l-a propus la funcţia de primar în actualele alegeri.
Candidatul PCRM, sponsor generos al partidului
Candidatul PCRM, Dumitru Goncearenco
Dumitru Goncearenco (44 de ani) este unul din puţinii care au rămas fideli partidului. Acesta susţine PCRM nu doar cu vorba, ci şi cu sponsorizări generoase, iar la alegerile locale din 2011 a sărit să-l apere chiar cu arma în mână. Atunci contracandidaţii săi din PLDM au depus o plângere la Comisia electorală de circumscripţie că acesta ar fi încercat să-i intimideze, ameninţându-i cu arma.
Jurist de profesie, Goncearenco este director general al Bazei de transport auto nr. 18 din Criuleni. La precedentele alegeri locale a donat partidului 18 mii de lei, iar la alegerile parlamentare din toamna anului trecut, potrivit datelor din rapoartele financiare prezentate de PCRM la CEC, a donat 35 mii de lei din surse proprii, adică salariul său pentru patru luni. Conform declaraţiei sale de avere, în 2014 a avut venituri în valoare de circa 103 mii de lei, dintre care 99 350 de lei îi constituie banii din salarii pentru un an şi 3890 de lei – venitul din indemnizaţia de consilier raional. Goncearenco mai declară că are o casă de locuit cu o suprafaţă de 138 m. p., în Criuleni, şi un apartament cu o suprafaţă de 31 m.p în Chişinău. Acesta mai are un autoturism Range Rover şi un pachet de 12 900 de acţiuni în cadrul întreprinderii pe care o conduce, fără a specifica ce dividente obţine în calitate de acţionar.
Întrebat ce l-a determinat să doneze partidului 1/3 din venitul din salariile pentru un an, Goncearenco s-a încurcat în declaraţii. El a declarat că a donat 10 mii de lei. La întrebarea de ce figurează 35 de mii de lei în rapoartele financiare, a râs , după care a declarat că nu este o sumă mare. „În această campanie voi dona 50 de mii de lei, sunt gata să dau mult mai mult partidului din care fac parte”, a spus candidatul. La întrebarea cum s-a soluţionat conflictul legat de ameninţarea din campania precedentă, Goncearenco a răspuns că nu i-a ameninţat la fostele alegeri pe contracandidaţii din PLDM. „Am armă, dar n-o port cu mine. Sunt campion la lupte libere, mă pot apăra şi fără ea”, a mai spus Dumitru Goncearenco.
Dumitru Simon, devenit liberal înainte de actualele alegeri locale
Dumitru Simon (58 de ani) este candidatul Partidului Liberal la funcţia de primar de Criuleni. Economist de profesie, în perioada 1995 – 1997 a fost vicepreşedinte al raionului Criuleni. Iar în perioada 2007 – 2011 a deținut funcţia de preşedinte al raionului Criuleni. Ulterior a ocupat funcţia de director al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă pe care o conduce până în prezent.
Anterior a fost membru al Alianţei „Moldova Noastră”, iar după fuziunea acesteia cu Partidul Liberal Democrat, în 2011, a aderat la PDM. La începutul anului curent a părăsit PDM şi a aderat la PL. „După ce am văzut tot ce se întâmplă în politicul nostru m-am dezamăgit şi la începutul acestui an am luat hotărârea să ader la PL”, ne-a spus Dumitru Simon.
În 2014 candidatul a obţinut venituri de circa 144 mii de lei, dintre care 143 513 lei – veniturile salariale şi indemnizaţii în sumă de 1200 de lei. Liberalul a mai declarat că are o casă de 81 m.p. în orașul Criuleni şi un autoturism de marca Dacia Logan.
Curtea de Conturi a găsit nereguli
În perioada cât a fost preşedinte de raion, Curtea de Conturi a depistat unele nereguli în desfăşurarea procedurilor de achiziţii pu„blice şi la capitolul premii şi remunerarea muncii. Raportul Curţii de Conturi a stabilit că la calcularea retribuirii muncii unor funcţionari publici şi altor categorii de angajaţi, inclusiv la capitolul acordării premiilor, au fost făcute plăţi contrar normelor în sumă de 203 mii de lei. Totodată autoritatea raională s-a remarcat prin faptul că a demarat reparaţia unui havuz, care a costat bugetul 258 mii de lei, în lipsa unui proiect verificat şi expertizat conform legii. După finalizarea lucrărilor, la momentul deplasării auditorilor la faţa locului, havuzul nu funcţiona, factorii responsabil invocând drept cauză principală lipsa specialiştilor calificaţi. Ulterior autorităţile raionale au declarat că au înlăturat neregulile.
Alexei Armaș, fost comunist, azi PLDM-ist
Chiar dacă liderii PLDM declară că doresc depolitizarea Ministerului Afacerilor de Interne, la funcţia de primar de Criuleni formațiunea l-a propus pe actualul șef al Inspectoratului raional de Poliţie, Alexei Armaş (56 ani).
Potrivit datelor de pe site-ul MAI, Armaş a activat în perioada 1979 – 1998 în comisariatul de poliţie Căuşeni, iar din 1998 până în 2002 a fost comisar adjunct şi comisar în raionul Criuleni. Din 2002 până în 2011 a condus Departamentul logistică al MAI. Din 2012 a revenit în funcţia de șef al Inspectoratului de Poliție al raionului Criuleni, pe care o deține și astăzi.
În perioada guvernării comuniste (2001 – 2009), Armaș a fost un simpatizant si un susţinător activ al Partidului Comuniştilor. „Era unul dintre cei mai reprezentativi şi mai înflăcăraţi susţinători ai partidului nostru în teritoriu”, îşi aminteşte actualul lider al organizaţiei teritoriale a PCRM, Dumitru Goncearenco.
Declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi depusă la Comisia electorală de circuscripţie conține date sumare. Candidatul declară venituri în sumă de 154 582 de lei din salarii pentru anul 2014 şi 150 mii de lei venituri obţinute din indemnizaţii, premii. Totodată acesta arată că are un automobil, fără a specifica marca acestuia şi că deţine 1, 1 ha de teren în satul Hârtopul Mare. Candidatul nu arată că ar avea casă de locuit, deşi deţine un imobil în orașul Criuleni, care i-a fost oferit la începutul carierei sale în calitate de locuinţă de serviciu. După mai multe discuţii în cadrul unei şedinţe, Consiliul raional i-a permis să privatizeze locuința.
Solicitat să spună de ce nu a scris în declarație că are o casă de locuit, Armaş a refuzat să vorbească, motivând că „nu discută cu oamenii pe care nu-i cunoaşte”. Când am încercat să stabilim o întâlnire, s-a arătat ocupat şi a închis telefonul.
Sursa: moldovacurata.md