Ministerul Sănătății a actualizat informațiile privind evoluția situației epidemiologice și campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova. Potrivit acestora, pentru săptămâna precedentă au fost înregistrate reduceri la majoritatea parametrilor indicatorilor în baza cărora se urmărește evoluția virusului COVID-19, informează PROVINCIAL.
„În săptămâna precedentă, în total au fost înregistrate 6 861 cazuri noi de infectări cu coronavirus, media cazurilor pe zi – 980 cazuri. Pentru prima dată în ultimele 2 luni am coborât sub o mie numărul de noi infectări zilnic. Incidența cumulativă pentru 7 zile este de 184 cazuri la 100 mii populație ceea ce corespunde la nivelul de alertă de prag portocaliu la nivel național. Conform datelor statistice, în săptămâna precedentă, toate teritoriile administrative au coborât sub nivelul de incidență care corespunde pragului de alertă roșie, cu excepția regiunii transnistrene, unde incidența pentru săptămâna trecută a constituit 565 de cazuri la 100 mii populație”, au declarat reprezentanții Ministerului Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă.
Referitor la situația privind evoluția COVID-19 în segmentul spitalicesc, ei au spus că, la ora actuală în Republica Moldova rămân spitalizați cu COVID-19 – 2 383 de pacienți, inclusiv 288 în terapie intensivă și 38 la respirație asistată.
„Această reducere a numărului de cazuri noi și internate ne-a permis să reducem și fondul de paturi antrenate în COVID-19. Astfel o serie de instituții medicale parțial revin la acordarea serviciilor pentru care sunt predestinate. În săptămâna precedentă am exclus 445 de paturi destinate pacienților COVID, astăzi rămân la nivel național 3 100 paturi destinate pacienților infectați cu coronavirus. Încă nu am redus numărul de spitale, sunt 35 de spitale antrenate în asistența cu COVID, dar în perioada următoare vom avea o serie de spitale care nu vor mai acorda servicii de asistență COVID”, susțin reprezentanții Ministerului.
Referitor la indicatorii de mortalitate, ei au spus: „Pe parcursul săptămânii precedente, în total au fost înregistrate 396 de decese, din acest total 110 cazuri au fost cele care au fost înregistrate pe parcursul săptămânii respective, adițional, 211 cazuri au fost înregistrate în săptămâna anterioară, dar raportate în săptămâna precedentă, săptămâna cu numărul 45 despre care vorbim, altele 73 au fost raportate în săptămâna 45, dar înregistrate în luna octombrie și la fel, 2 din totalul de 396 au fost raportate pentru cazurile survenite în luna septembrie. Astăzi toate instituțiile medicale care înregistrează cazurile de deces în interval de 24 de ore prezintă fișa de declarare a cazurilor de decese pentru Agenția Națională de Sănătate Publică și în acest mod vom avea o raportare mai transparentă”.
De asemenea, potrivit informațiilor, pe parcursul săptămânii precedente au fost administrate peste 21 700 doze de vaccin. „Constatăm o încetinire a ritmului de imunizare și am înregistrat o reducere de circa 20% în comparație cu săptămâna precedentă”, au precizat ei.
Ce ține de vaccinarea copiilor, au spus că, începând cu ziua de mâine, în țara noastră apare posibilitatea vaccinării copiilor cu vârsta de peste 12 ani. Se permite această imunizare cu vaccinul pe baza ARN Mesager doar în cazul exprimării intenției de vaccinare a părintelui sau reprezentantului legal al copilului. Vaccinarea copiilor se va face doar în centrele de vaccinare permanente, nu se va permite vaccinarea în punctele mobile sau punctele special amenajate în comunitate.
Referitor la schemele de vaccinare în cazul copiilor, ei au specificat că în lume sunt aprobate două vaccinuri diferite pentru copii – Pfizer și Moderna. În Republica Moldova, la ora actuală este disponibil Pfizer și cu acest vaccin se vor imuniza copiii, cu administrarea a două doze de vaccin, cu interval de 21 de zile între doza 1 și 2.
Despre certificatul de vaccinare, Ministerul Sănătății a informat că, la data de 5 noiembrie, Comisia Europeană a adoptat decizia de echivalență pentru Certificatul COVID digital din RM cu certificatul COVID digital din Uniunea Europeană. Prin această decizie, baza de date națională a fost conectată la portalul european. Astfel, certificatele eliberate în Moldova sunt acceptate direct și în aceleași condiții ca și certificatele digitale europene. De fapt, acest certificat COVID este similar cu cel european.
Cristina Jicol