Cea de-a cincea ediție a benzilor desenate electorale este gata pentru a fi distribuită copiilor din clasele I-IV. În această ediție, protagonistul benzilor, ariciul Arci, are o prietenă, țestoasa Besva și împreună aceștia pornesc în vacanță, dar ajung pe insula ALAOCȘ (n.r. versiunea inversă a cuvântului „școala”) și aici asistă în calitate de observatori la organizarea zilei alegerilor pentru Consiliul de elevi. Copiii vor putea citi despre noua aventură a ariciului, vor putea colora și răspunde multor provocări interesante.
De regulă, un consiliu este ales de elevii claselor V – XII sau V – IX și votul pentru membrii și membrele consiliului reprezintă primul exercițiu democratic pentru fiecare copil, cel mai apropiat de procesul electoral național. Pentru a familiariza și a trezi curiozitatea alegerii și funcționării consiliilor de elevi, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) a ales această temă pentru o nouă ediție a benzilor.
Astfel, personajul benzilor, ariciul Arci, pornește din nou la drum. Astăzi, 10 noiembrie, CICDE, cu sprijinul PNUD și USAID, oferit în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, începe cea de-a treia campanie mobilă „Drumul lui Arci spre alegeri”. De această dată, autobuzul va ajunge la ușile celor circa 120 de școli din 12 raioane din Moldova.
Împreună cu cea de-a cincea ediție a benzilor desenate „Aventurile lui Arci și Besva pe insula ALAOCȘ”, copii claselor primare vor mai primi:
Jocuri de societate din seria „Arci te provoacă la joacă”;
Broșura „ABC electoral”;
Constituția Republicii Moldova pe înțelesul copiilor;
Mascote Arci pentru bibliotecile și clasele școlilor.
„Cu cea de-a cincea ediție a benzilor desenate electorale continuăm să mergem prin țară și să diseminăm informație ușor de citit și ușor de înțeles pentru copii. Consiliul de elevi este prima structură democratică pentru care fiecare elev poate să-și dea votul sau poate să candideze. Este important ca cei mici să se pregătească de acest exercițiu și să devină alegători informați, chiar dacă sunt abia pe băncile școlii. Cele 12 raioane în care va ajunge campania mobilă sunt altele decât cele vizitate anterior de Arci. Sperăm că și copii din aceste localități vor fi la fel de entuziasmați și curioși ca și cei la care am fost deja”, spune Doina Bordeianu, directoarea CICDE.
Olga Crivoliubic, managera proiectului PNUD: „Din toamna anului trecut, PNUD, împreună cu partenerii săi, a reușit să ajungă la circa 30 000 de copii de diferite etnii, din diferite colțuri ale țării. Pandemia nu ne permite de a fi față în față cu copiii și a le povesti despre democrație într-un limbaj simplu și accesibil. De aceea, campania mobilă este o metodă sigură de a răspândi informația, cu respectarea tuturor regulilor anti-COVID-19. Benzile electorale și celelalte materiale informative vor fi foarte utile pentru orele de dezvoltare personală și educație moral-spirituală, precum și pentru activități interesante în timpul liber al copiilor”.
Tot astăzi, este lansată cea de-a patra ediție a concursului de vlogging electoral. Și de această dată, copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani trebuie să înregistreze un video de maximum 3 minute în care prezintă creativ și interesant informația pe care au aflat-o citind ediția a V-a a benzilor desenate „Aventurile lui Arci și Besva pe insula ALAOCȘ”. Vlogul va fi încărcat pe YouTube sau pe Facebook, pe contul unuia dintre membrii adulți ai familiei sau chiar pe pagina școlii, utilizând hashtag-ul #ConcursCICDE, iar link-ul postării va fi transmis la adresa info@cicde.md, indicând numele participantului, vârsta, școala în care învață și, desigur, datele de contact. Câștigătorii vor primi câte un e-book reader, boxe portabile, căști wireless, jocuri de societate.
Termenul limită de înregistrare la concursul de vlogging electoral este 9 decembrie, atunci când se va încheia și campania mobilă „Drumul lui Arci spre alegeri”.
PNUD Moldova și partenerii săi susțin consolidarea proceselor electorale în Moldova de mai mult de 10 ani. Mai multe informații despre activitățile proiectului, găsiți pe undp.md/pentru-alegeri.
NOTĂ: În timpul campaniei, voluntarii CICDE nu vor intra în școli, ci vor distribui materialele la intrarea în instituțiile de învățământ, conform regulilor de acces în școli pe timp de pandemie.
sursa: www.md.undp.org