Conform anticorupție.md, fostul director adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, Iurie Podarilov, a fost achitat definitiv într-un dosar pentru luare de mită, în care fusese condamnat la patru ani de închisoare, cu executarea pedepsei. Curtea Supremă de Justiție a decis că fapta care i-a fost incriminată, nu a fost comisă.
Oficialul, care a ispășit 13 luni de închisoare în penitenciarul nr. 13, susține că acest dosar i-ar fi fost fabricat și este dispus să obțină tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate. Curtea Supremă a pronunțat decizia la 17 iunie curent, dar hotărârea motivată urmează să fie făcută publică la 27 iulie.
Iurie Podarilov, care a fost încarcerat și deținut în condiții inumate pentru fapte pe care nu le-a comis, este decis să obțină despăgubiri de la stat și prejudiciu moral. El va insista și să fie trase la răspundere persoanele care i-ar fi orchestrat fabricarea dosarului și, respectiv, a probelor false.
Fostul director adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul Ministerului de Interne, Iurie Podarilov, a descris, în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigație, în iulie 2019, modul în care pe numele său a fost instrumentată cauză penală, în baza căreia el a fost condamnat și ținut în arest timp de un an și o lună. El a susținut cu mai multe probe documentare că dosarul respectiv a fost instrumentat la comanda fostei conduceri a MAI, în frunte cu Alexandru Jizdan. Podarilov presupune că toate acestea s-au făcut pentru că dânsul nu ar fi cedat cerințelor de a pleca benevol din funcție și că își făcea onest munca.
Experți din cadrul societății civile susțin că fosta conducere a MAI a eliminat în mod constant, prin scheme de presiune și dosare contrafăcute, profesioniștii din sistem, cazul fostului director adjunct al CCTP fiind parte din scenariu. Reținerea lui Iurie Podarilov a avut loc la 24 februarie 2017, în baza unui denunț, fiind organizat de SPIA al MAI și PCCOCS și a fost pe larg mediatizată de către holdingul mediatic subordonat regimului Plahotniuc.
Timp de 13 luni, cât a fost deținut în Penitenciarul nr.13, fostul oficial, el fiind ofițer de urmărire penală, nu a avut acces la materialele cauzei penale și abia după ce a fost eliberat din arest, urmare a hotărârii Curții Supreme de Justiție, care a reîntors dosarul la rejudecare, a putut să-și construiască o apărare în baza materialelor din dosar. Podarilov a povestit jurnaliștilor că mai întâi i s-a spus direct că trebuie să plece din funcție, pentru că la MAI trebuie să vină în această funcție un alt om. Ar fi fost pregătit și un ordin de demitere și altul de numire a noului succesor. La un moment s-ar fi intervenit din partea partenerilor de dezvoltare, întrucât echipa condusă de Podarilov era cunoscută pentru descoperirea mai multor cazuri grave de trafic de persoane, crimă organizată, la nivel local, dar și regional. Urmare a acestor acțiuni, conducerea MAI nu a putut să-l demită pe Podarilov, dar a pus la cale metode de a-l compromite. „S-au făcut presiuni, chiar și amenințări că, dacă nu voi pleca benevol, vor fi găsite încălcari la subalternii din cadrul CCTP și oricum voi fi demis”, spune Podarilov.