Dupa ce s-a indragostit iremediabil de parfumul lavandei, Camelia Pojar, in varsta de 34 de ani, nu a putut rezista tentatiei de a avea propria cultura. A invatat singura detalii despre aceasta planta si, in urma cu doi ani, a reusit sa infiinteze prima sa cultura de lavanda pe o suprafata de 3.000 mp, in Aiud, judetul Alba, Romania. Acum se pregateste si de un profit pe masura eforturilor de aproape 7.000 euro pe hectar.
„Cautam sa fac ceva pe langa serviciu si, de asemenea, sa ii gasesc si o ocupatie tatalui meu, care este pensionar acum. Aveam teren liber disponibil si am zis sa infiintam o plantatie. Ne-am tot gandit ce am putea realiza si am dat peste lavanda. Mie mi-a placut foarte mult pentru ca miroase deosebit. Pentru o femeie, mi s-a parut ca ma apropii asa si de domeniul florilor. Aceasta a fost motivatia si am zis hai sa incercam”, declara Camelia Pojar, pentru StiriAgricole.ro.
Cultura de lavanda a Cameliei Pojar are varsta de doi ani, iar incepand cu anul viitor planta va ajunge la maturitate sa de dezvoltare. Lavanda are capacitatea sa se mentina aproximativ 20-25 de ani.
„Daca vorbim de investitii, pot spune ca in cultura, strict, am investit aproximativ 5.500 – 6.000 lei acum 2 ani. Pe langa asta, lucrarile agricole au costat in plus circa 600 lei. Noi ne-am dorit mult sa mergem pe sistem ecologic. Aplicam doar foliar ecologic, trei tratamente pe an. Lavanda nu prea face boli. Foarte putine, foarte rar. Noi nu am avut probleme cu asta. In rest, cu motocultorul facem lucrarile de frezare intre randuri”, spune Camelia Pojar, pentru StiriAgricole.ro.
Soiul cultivat de Camelia Pojat se numeste „Lavandula Angustifolia”, acesta fiind compatibil cu solul de la noi, precum si cu conditiile climatice. Pe langa acest lucru, lavanda are nevoie de un teren cu un PH de 6,5 – 7,5, cat si de un sol foarte bine drenat.
Lavanda are capacitatea sa reziste temperaturilor scazute de pana la minus 35 de grade Celsius.
„Noi nu am avut probleme iarna cu plantele. Nu au inghetat, desi au fost friguri puternice. Tot ce facem, toamna, este sa toaletam plantele, sa le dam forma ideala plata. O intinerim practic. Lavanda nu trebuie lasata sa creasca foarte mult. Aproximativ 30% din planta se tunde. Ea asa se regenereaza, da muguri noi si, ulterior, floare”, mai afirma Camelia Pojar.
„O mica problema pe care am intampinat-o a fost ca am gasit greu materialul saditor. Noi am luat butasi inradacinati. Pentru o mai buna cultura si pentru a rezista mai bine in teren am luat acesti butasi. De asemenea, si productivitatea la hectar este mai buna din butasii inradacinati decat de la cei care provin din seminte”, mai declara proprietara culturii de lavanda.
Pentru acest an, Camelia Pojar are ca obiectiv procesarea florii de lavanda, in vederea obtinerii uleiului esential pur. Profitul poate sa fie unul important avand in vedere ca, la ora actuala, pretul unui litru de ulei esential de lavanda ajunge si la 120 de euro.
„Anul trecut am putut doar sa confectionam niste saculeti cu lavanda, insa pentru anul acesta avem planuri de extindere. Am vorbit cu niste vecini care au distilerie mobila. Dorim sa procesam floarea, pentru obtinerea uleiului esential pur de lavanda. La ora actuala, pretul unui litru este undeva intre 70 si 120 de euro litru. Cine cumpara uleiul esential de lavanda face analiza chimica ca sa nu fie tratata chimic planta. Estimativ, profitul la un hectar ar trebui sa fie undeva intre 6.000-8.000 euro, in momentul in care planta ajunge la maturitate”, mai spune Camelia Pojar.
Lavanda sau levantica este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei.