Primăria satului Cîrpești, raionul Cantemir, nu are contabil șef de aproape trei ani, de un an localitatea a rămas și fără specialist în reglementarea proprietății funciare. Fără a fi remunerați adăugător, funcțiile contabilului sunt îndeplinite de către perceptorul fiscal, iar primarul realizează atribuțiile specialistului în reglementarea proprietății funciare. Alesul local Ion Bîzu, care este și președintele asociației CALM din acest raion, spune că această situație este similară în mai multe primării, iar lumina de la capătul tunelului așa și nu se vede.
„Nu putem motiva tinerii specialiști să vină în APL. Încercăm să le spunem că vor fi funcționari publici, vor face lucruri nobile, vor fi în slujba cetățeanului, dar tot efortul nostru se spulberă atunci când ajungem să discutăm despre salarii”, spune Ion Bîzu.
Primarul are cinci copii și spune că i-a întreținut până aceștia au plecat la studii: „Am niște copii minunați. Cel mai mare a absolvit universitatea la Chișinău și în tot acest răstimp a lucrat chelner. Alți doi copii studiază în România și s-au angajat din primele zile de studenție. Astfel povara salariului meu a fost cât de cât suportabilă. Cu toate acestea, nu m-am simțit deloc bine știind că nu pot să-i ajut să aibă o studenție așa cum se cuvine, să se preocupe doar de învățătură, să nu-și petreacă timpul în calitate de chelneri”.
Zilele trecute, primarul a expediat o scrisoare Premierului în care a descris care sunt cele mai stringente probleme ale administrației publice locale: „La capitolul salarizare cred că, până se vor găsi soluții pentru majorări, este nevoie de a permite primăriilor să ofere salarii mai motivante angajaților din APL din veniturile proprii, să putem menține măcar specialiștii care au mai rămas. Este o soluție de moment deoarece, de exemplu, la Cîrpești am putea acorda niște adaosuri din veniturile proprii, dar nu toate primăriile își vor permite acest lucru”.
Potrivit lui Ion Bîzu, dacă se mai consideră că administrarea publică locală este pilonul societății, atunci trebuie să se ia măsuri urgente de a identifica resurse pentru majorarea salariilor, altfel riscăm să rămânem fără funcționari în administrația publică locală. „Noi suntem față în față cu cetățeanul. Cetățeanul are niște așteptări de la APL de nivelul II sau de la administrația centrală, dar el nu ajunge acolo. Cetățeanul de la noi, de la mine și de la funcționarii publici din primărie, cere servicii. El vrea ca problema să-i fie soluționată aici și nu prea îl interesează că avem salarii mici sau că nu e în competența noastră ceea ce el solicită. Pentru el este primăria și această instituție trebuie să-i soluționeze problema. Când vom înțelege că problema cetățeanului poate fi soluționată la locul său de trai, de un specialist bun, atunci oamenii se vor întoarce de peste hotare și vom dezvolta statul Republica Moldova. În rest, sunt doar strategii goale și nimic mai mult”, a conchis alesul local.
Dina Roșca