Victoria Muşinschi are 38 de ani și recent a deschis o pensiune în localitatea sa de baştină – Molovata Noua din raionul Dubăsari. Anterior, a muncit ani în şir într-un sanatoriu. Spune că şi-a dorit mult să-şi valorifice experienţa acumulată în cadrul propriei afaceri.
Nu ar fi reuşit să-şi materializeze dorinţa fără suportul moral, dar şi financiar al familiei sale. Atât mama, cât şi soţul său au muncit în străinătate, iar economiile le-au investit într-un hotel, pe care, între timp, l-au transformat într-o pensiune. Astfel, familia speră să-şi poate asigura un trai decent acasă.
„Soţul a văzut care e situaţia peste hotare şi a hotărât să rămână acasă, la fel ca și mama mea, care a muncit mulţi ani în Italia. Aceasta este alegerea familiei noastre – de a rămâne acasă și de a ne construi aici viitorul”, declară Victoria.
Începutul antreprenorial nu a fost unul uşor, dar cu ajutorul Secției pentru ocuparea forței de muncă Dubăsari și subvenției financiare în sumă de 81,075 MDL (sau 4,609 USD) oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și Organizația Internațională a Muncii (ILO), Victoria a reușit să-și dezvolte afacerea și să angajeze personal. Subvenția este oferită angajatorilor în scopul angajării și (re)integrării persoanelor din categoriile care necesită suport suplimentar pe piața muncii.
La pensiunea din Molovata Nouă activează zece angajaţi. Printre ei se numără şi Angela Axentiv, care este cameristă. Femeia este bucuroasă că are o sursă de venit, după ce în martie a rămas fără loc de muncă din cauza pandemiei de COVID-19: „Am lucrat la sanatoriu. Pe urmă am fost în şomaj tehnic”.
Pensiunea dispune de zece camere, restaurant, terasă, spaţii pentru tenis de câmp sau de masă, piscină, dar şi un spațiu amenajat pe malul Nistrului. Aceasta şi-a deschis uşile acum o lună, dar se bucură deja de un număr impunător de vizitatori, de pe ambele maluri ale Nistrului.
Victoria Muşinschi susţine că, la început de cale, o afacere necesită investiţii colosale, iar subvenția obținută îi va ajuta să reducă din această povară: „O să folosim o parte din bani pentru renovarea bazinului, procurarea echipamentului necesar pentru spaţiul verde. Plus la asta vom digitaliza sistema noastră hotelieră şi vom schimba designul”.
Subvențiile oferite de ANOFM reprezintă o măsură activă prevăzută în Legea cu privire la ocuparea forței de muncă și asigurarea de șomaj, care este testată în acest an cu suportul metodologic și financiar al ILO. În baza unui Acord de Implementare, în valoare de 122 mii dolari SUA, ILO este partenerul de bază al ANOFM în elaborarea și implementarea politicilor de ocupare.
Pentru mai multe detalii despre posibilitatea obținerii subvenției, vă puteți adresa la una din subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (adresele acestora pot fi găsite accesând https://www.anofm.md/ro/subdiviziuni) sau telefonând la Centrul de Apel Piața Muncii la nr. de telefon 08000 1000, apel gratuit de pe telefonul fix pe teritoriul R. Moldova.
Doina Secrieru