În urma acțiunilor întreprinse în perioada 08-14 octombrie 2021, angajații Serviciului Vamal au prevenit 28 tentative de trafic ilicit de mărfuri:
– În baza analizei de risc, inspectorii vamali de la Cahul au depistat 1960 pachete de țigări, tăinuite în pereții laterali ai unui mijloc de transport care se deplasa din Republica Moldova în Belgia, totodată, fiind ridicați și 100 de litri de alcool.
– Echipele mobile au identificat în trafic un autoturism de model Toyota Prius ce se deplasa din raionul Ștefan Vodă spre Chișinău. În portbagajul mașinii, ofițerii vamali au depistat 240 kg de carne de vită congelată de origine străină, cu termenul de valabilitate expirat. Potrivit informațiilor preliminare, conducătorul auto intenționa să comercializeze marfa expirată pe piețele din capitală. De asemenea, în perioada vizată, echipele mobile ale Serviciului Vamal au contracarat, în linia a doua de control vamal, alte trei tentative de transportare ilegală a mărfurilor de larg consum, printre care articole vestimentare, cafea, mărfuri de uz casnic, piese auto și articole de parfumerie.
– Și câinii specializați ai Vămii, în comun cu inspectorii posturilor vamale Costești, Cahul, Leușeni și Sculeni au dejucat 4 tentative de trafic ilicit cu bunuri. În cadrul controlului de specialitate, aceștia au depistat 800 de comprimate și fiole cu substanțe anabolizante, 47 kg de tutun pentru narghilea, băuturi alcoolice ș.a.
– Vameșii de la Leușeni au înregistrat alte 9 cazuri de transportare a mărfurilor fără acte de proveniență și nedeclarate, printre care piese auto, produse de igienă, produse alimentare, articole vestimentare, tehnică de uz casnic, produse chimice.
– Bunuri nedeclarate au fost depistate și la posturile vamale Tudora, Giurgiulești, Criva, Briceni, Comrat, Chișinău 4 (Poșta), Aeroportul Internațional Chișinău și Otaci.
În consecință, mărfurile au fost ridicate în vederea confiscării, iar cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor. Făptașii riscă amenzi conform art. 287, al. 10 Cod Contravențional al RM.Menționăm că, bunurile confiscate de organele vamale sunt transmise Serviciului Fiscal de Stat, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 972 din 2001.
Adițional, funcționarii vamali au identificat:
-130 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).
-23 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.
Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.
Doina Munteanu