Procuratura a contestat, sub aspectul ilegalităţii şi netemeiniciei, sentinţa judecătoriei militare Chişinău din 30 decembrie 2013, prin care fostul şef-adjunct, împreună cu 4 specialişti ai serviciului securitate ai Penitenciarului nr.13 au fost achitaţi pentru comiterea abuzului şi depăşirii atribuţiilor de serviciu, precum şi a falsului în acte publice.
Din probele acumulate de procurori reiese că în perioada anilor 2009 – 2011, şeful-adjunct al penitenciarului nr.13 a facilitat, în mod ilegal, angajarea unui deţinut în funcţia de hamal-muncitor auxiliar în cadrul detaşamentului de deservire gospodărească al Penitenciarului nr.13, funcţie, în care o zi de muncă prestată se echivalează cu două zile de ispăşire a pedepsei cu închisoarea. Ulterior, contrar prevederilor legale, acelaşi deţinut a fost transferat în calitate de curăţător de canale şi tunele de canalizare, funcţia la care o zi de muncă se echivalează cu trei zile de executare a pedepsei cu închisoarea. De asemenea, la indicaţia fostului şef-adjunct al penitenciarului, condamnatul a fost tabelat precum că ar fi prestat anumite lucrări pe teritoriul instituţiei, deşi, în realitate, acest lucru nu s-a întîmplat.
Procurorii au mai stabilit că, la indicaţia abuzivă a fostului şef-adjunct al instituţiei penitenciare, specialiştii serviciului securitate au efectuat percheziţii în celula unui deţinut, de la care au ridicat un televizor, sistem audio, un frigider, precum şi alte bunuri personale, care nu au fost introduse în procesul-verbal de perchiziţie, acestea nefiind restituite.
Într-un alt episod, fostul sef-adjunct al Penitenciarului nr.13 este învinuit că, în intervalul lunilor februarie – mai 2012, acţionînd de comun cu subalternii săi, prin denigrarea imaginii conducerii închisorii, urmărind scopul demiterii şefului penitenciarului, au escortat, în mod sistematic, o condamnată în birourile de serviciu ale instituţiei, unde, prin ameninţări, au influenţat-o să depună plîngeri împotriva unui angajat al închisorii. În concret, deţinuta a fost impusă să declare că ar fi fost violată de către acel angajat şi impusă să întreţină relaţii sexuale cu un alt deţinut, de la care ar fi rămas însărcinată. Ulterior, inculpaţii au impus deţinuta să confirme declaraţiile denigratoare şi în faţa reprezentanţilor mass-media.
Recent, Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău a admis apelul procurorului, a casat sentinţa judecătoriei militare Chişinău prin care inculpaţii au fost achitaţi şi a pronunţat o nouă hotărîre, fostul şef-adjunct al Penitenciarului nr.13 fiind recunoscut culpabil şi condamnat la 4 ani închisoare, cu suspendare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau a exercita anumite activităţi în organele de drept timp de 3 ani. Prin aceiaşi decizie, cei patru foşti specialişti ai serviciului securitate ai închisorii au fost condamnaţi la cîte 3 ani 6 luni închisoare, cu suspendare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau a exercita anumite activităţi în organele de drept timp de 3 ani.
La pronunţarea deciziei Curţii de Apel, unul dintre inculpaţi – fost specialist din securitatea închisorii nu a fost prezent, deoarece anterior, a fost condamnat la 6 ani de detenţie pentru torturarea unui deţinut, fiind anunţat în căutare.
Urmărirea penală pe aceste cauze penale a fost exercitată de Procuratura militară Chişinău.
Dina Roşca