O nouă oportunitate pentru tinerii agricultori din mediul rural. Guvernul Danemarcei oferă un credit în valoare de 12,1 milioane de dolari americani în vederea sprijinirii acestora în cadrul Programului Rural de Reziliență Economico-climatică Incluzivă (IFAD VI). 4,6 milioane sunt acordați sub formă de grant, prin intermediul Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii, scrie bani.md.
Astfel, tinerii agricultori pot accesa credite în valoare de 520 de mii de lei. Creditul este acordat pe o perioadă de până la cinci ani, cu o perioadă de grație de până la doi ani. Agricultorii care inițiază afaceri cu plantații anuale, pot beneficia de credite pe un termen de până la opt ani, cu o perioadă de grație de până la patru an. Antreprenorii vor putea beneficia de acesta începând cu luna mai 2017.
“Acest program presupune atragerea tinerilor fermieri din localitățile rurale ca să investească în afaceri din domeniul agriculturii și afacerilor conexe agriculturii. Nu e neapărat să ai deja afacerea, important e să ai ideea, iar tinerii vor fi ghidați de IFAD. Mesajul nostru pentru tineri e să nu se teamă să investească, vom putea reuși și la noi acasă”, a subliniat ministrul Agriculturii, Ion Sula.
“Sursele programului pot fi folosite pentru orice tip de afacere în domeniul agriculturii, fie producerii strugurilor, fructelor, laptelui, inclusiv pentru tineri care să își dorească un atelier de reparație a tehnicii agricole”, a spus directorul IFAD, Victor Roșca.
De asemenea, în premieră, femeile cu vârste de până la 35 de ani pot obține credite pentru afaceri neagricole.
Guvernul Republicii Moldova a semnat, în februarie 2014, cu Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), Acordul cu privire la finanţarea Programului Rural de Reziliență Economico-Climatică Incluzivă (PRRECI-IFAD VI), care are drept scop sporirea veniturilor populației din Moldova și consolidarea rezistenței la schimbările climaterice. Programul este implementat de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP-IFAD), începînd cu luna septembrie 2014, avînd o durată de implementare de 6 ani.
Una din componentele majore ale Programului este cea de “Finanțare Rurală Incluzivă și Dezvoltare a Capacităților”, care prevede accesul la servicii financiare pentru întreprinderile mici și mijlocii, micro-antreprenori, dar și pentru tinerii antreprenori.