Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel Gherciu, a întreprins o vizită de lucru în raionul Criuleni, vineri, 17 septembrie curent.
Inițial ministrul s-a întâlnit cu administrația raională și cu producătorii agricoli din raion, pentru a discuta despre rezultatele principale din sectoarele economice, despre evoluțiile din domeniul agricol și despre prioritățile înscrise pe agenda ministerului.
Conform agendei au fost abordate subiecte, ce vizează gestionarea durabilă a terenurilor și a bunelor practici agricole, demersul lucrărilor de construcție a centralei electrice fotovoltaice, necesitatea consolidării digurilor de protecție a râului Nistru, managementul eficient a mecanismului de irigare etc.
Ulterior, având scopul evaluării dinamicii activităților științifice desfășurate la Institutul de Fitotehnie “Porumbeni”, ministrul a mers să cerceteze parcelele experimentale, depozitele și laboratoarele instituției, precum și baza tehnico-materială din cadrul centrului științific. În discuțiile administrația institutului au fost examinate provocările instituției în procesele de modificare, diversificare și promovare a hibrizilor de porumb și sorg.
„Potențialul științific a Institutului de Fitotehnie “Porumbeni” este enorm și a înregistrat de-a lungul timpului succese impresionante. În viitor, atenția noastră trebuie să fie orientată spre fortificarea transferului tehnologic orientat spre eficiență și competitivitate. În context, ministerul are drept scop ca rezultatele activității de cercetare și inovare să fie atractive pentru investitori și să genereze impact pozitiv asupra sectorului agricol și mediului de afaceri”, a declarat ministrul.
În după-amiaza zilei, ministrul a efectuat deplasări pe exploatații agricole în vederea monitorizării implementării proiectelor ce au beneficiat de subvenții din partea statului.
Astfel, ministrul a vizitat un bloc de sere din localitatea Onițcani din raion, unde sunt cultivate roșii și castraveți. În dialogul cu producătorul agricol, au fost nominalizate provocările cu care se confruntă în procesul de comercializare a legumelor și au fost identificate potențiale soluții pentru depășirea obstacolelor. Afacerea agricolă a fost lansată în anul 2012, cu suportul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural și Programului European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.
În același context, ministrul a mers la livezile super-intensive de măr și prune din localitatea Coșernița, raionul Criuleni, pentru a discuta cu reprezentanții sectorului despre provocările existente și oportunitățile de perspectivă.
„Producătorii agricoli din țara noastră trebuie să sporească nivelul calității la produse, iar autoritățile trebuie să-și consolideze eforturile pentru a diversifica piețele de desfacere”, a sugerat Eugenia Velicescu, producător agricol și conducător al unei întreprinderi exportatoare de fructe din Republica Moldova, în cadrul discuțiilor cu oficialul.
Antreprenoarea a informat că plantațiile de măr au fost sădite în anul 2015, pe un teren de 50 de hectare, iar în anul 2020 a fost plantată prima livadă de prun din țară cu sistem anti îngheț. Circa 8 milioane de Lei au fost acordate din fondurile naționale și europene în anii 2018-2019 pentru dezvoltarea infrastructurii post recoltare și procesare a întreprinderii, iar suma cofinanțată de beneficiar este de aproximativ 40 milioane de Lei.
Cristina Pendea