Angajații Centrului pentru combaterea traficului de persoane a INI, sub conducerea procurorilor PCCOCS, au documentat activitatea unui grup infracțional, care recrutau mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova în scopul exploatării prin muncă în Federația Rusă.
Astfel, sub pretextul angajării la un loc de muncă în domeniul agriculturii, suspecții organizau transportarea victimelor în Federația Rusă, iar ulterior, prin înșelăciune, sub pretextul perfectării unor acte și angajării la muncă, le sechestrau actele, lipsindu-i de dreptul la libera deplasare, astfel încât victimele să nu poată părăsi locația, obligându-i să efectueze diferite lucrări agricole.
În rezultat, victimele au muncit după un orar de muncă nenormat, iar în caz că acestea intenționau să înceteze prestarea muncii, erau amenințate cu neachitarea salariului.
Mai mult, acestora le era creată și o datorie artificială, astfel încât unele victime au activat câte 8 luni, fără a primi salariul cuvenit.
În urma măsurilor întreprinse, la 25 august curent, a fost reținut un bărbat de 41 de ani, membru al grupului infracțional.
Conform legislației în vigoare acesta riscă până la 15 ani de închisoare.
La moment se cooperează cu organele de drept din Federația Rusă, în vederea identificării și reținerii tuturor suspecților precum și altor potenţiale victime, care au avut de suferit în rezultatul acțiunilor ilegale ale grupului infracțional.
În acest context, Poliția vine repetat cu recomandări pentru prevenirea unor astfel de cazuri:
– Aflați numele și cât mai multe detalii despre persoana care vă facilitează obținerea locului de muncă;
– aflați denumirea, adresa și datele companiei cu care urmează să semnați contractul de muncă;
– rețineți datele de contact ale misiunilor diplomatice moldovenești din țara unde plecați la muncă;
– pe parcursul călătoriei nu lăsați pașaportul persoanelor necunoscute, sub nici un motiv și informați persoanele de încredere despre itinerarul călătoriei, locurile de cazare și datele dvs. de contact.
Doina Secrieru