Potrivit analizei efectuate de către Inspectoratul General al Poliţiei, în ultimul an, numărul de cazuri de violenţă în rîndul copiilor este în ascendenţă.
Astfel, de la începutul acestui an, în 864 cauze penale – 908 copii au fost stabiliţi ca fiind victime ale infracţiunilor, înregistrîndu-se o ascendenţă cu 73,14 %, comparativ cu perioada analogică a anului precedent (499 cauze penale).
De asemenea, în perioada vizată, Poliţia a fost sesizată privitor la 170 cazuri de violenţă în privinţa copiilor în mediul familiei (2013-122), fiind pornite 99 cauze penale (2013-68) conform elementelor constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 2011 al CP, victime fiind 118 copii.
Totodată, au fost înregistrate 138 cazuri de violenţă în instituţiile de învăţământ (2013-160).
Cauzele care favorizează acest fenomen sunt:
– expunerea copilului la conflicte şi acte de violenţă în familie,
– comportamentul autoritar faţă de copii,
– lipsa comunicării şi insuficienţa afecţiunii şi suportului părintesc,
– conflictele frecvente în familie,
– prezenţa viciilor sociale urmate cu metode violente de educare a copiilor,
– consumul de alcool şi droguri,
– lipsa de implicare în viaţa copiilor şi slaba supraveghere a acestora urmare a migraţiei părinţilor şi lăsarea copiii în custodia persoanelor în vârstă, neputincioşi sau care nu au autoritatea necesară.
Pentru a preveni și descoperi infracţiunile şi contravenţiile în acest domeniu, Inspectoratul General al Poliţiei desfășoară Campania “Un copil informat-un copil protejat“.
Pe parcursul anului curent, în cadrul instituţiilor de învăţămînt preuniversitare, dar şi în taberele de odihnă şi întremare a sănătăţii – în perioada estivală, angajaţii poliţiei au desfăşurat 7 485 sesiuni informativ-educative, în cadrul cărora copiii au fost familiarizaţi referitor la siguranţa personală, violenţa între semeni şi consecinţele comportamentului agresiv, consecinţele negative ale consumului de droguri, alcool, tutun, răspunderea contravenţională şi penală a copiilor, întrunind şi recomandări de evitare a situaţiilor de risc, la finele activităţilor fiind distribuite flyere informative cu date de contact utile pentru copii, pe categorii de vîrstă.
De asemenea, au desfăşurat întruniri cu colectivele părinteşti şi corpul didactic din cadrul instituţiilor de învăţămînt preuniversitar, în cadrul cărora au fost sensibilizaţi referitor la situaţia criminogenă în regiune şi în ţară, dinamica criminalităţii în mediul copiilor, fenomenul victimizării copiilor, cauzele şi condiţiile care favorizează acest fenomen cu înaintarea recomandărilor pentru sporirea vigilenţei asupra copiilor în special cînd sunt lipsiţi de supraveghere.
Provincial.md informează că în fiecare an, la 19 noiembrie, este marcată Ziua mondială de prevenire a abuzului și violenței împotriva copiilor, zi în care se face apel la responsabilitatea şi solidaritatea umană faţă de acest fenomen.
Dina Roşca