Două aparate de poligraf de ultimă generație au fost donate Centrului Național Anticorupție (CNA) de către Secția Justiție Penală și Aplicare a Legii de la Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. Ceremonia de donație a avut loc în cadrul unei vizite protocolare la care a participat conducerea CNA și trei reprezentanți ai Ambasadei, informează PROVINCIAL.
După o scurtă descriere a practicii aplicării testării la detectorul comportamentului simulat în cadrul CNA, directorul Ruslan Flocea a declarat că este foarte importantă fortificarea utilizării poligrafului de către toate instituțiile de ocrotire a normelor de drept, fie că este vorba de recrutare, în cadrul anchetelor de serviciu ori la solicitarea organelor de urmărire penală.
„Poligraful este un instrument de selecție indispensabil la angajarea în cadrul CNA, astfel încât nici un candidat care pică testul la poligraf să nu mai poată accede la funcție”, a spus șeful CNA.
Legea privind aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat (poligraf) a fost adoptată în 2008, iar implementarea ei propriu-zisă a început în 2015, când a fost creată Comisia de stat pentru testări cu utilizarea poligrafului. Subiecți ai testării sunt persoanele care se angajează sau care îndeplinesc serviciul în cadrul MAI, CNA, ANI, SIS și Serviciul Vamal.
LX6-S este considerat cel mai avansat aparat de poligraf la ziua de azi. Acest sistem îmbină, la cel mai înalt nivel, procedeele unui poligraf convențional cu un computer.
Totodată, el este dotat cu senzor de mișcare pentru picioare, senzor de mișcare pentru brațe, manșon cu posibilitate de a înregistra tensiunea arterială cu plasarea pe deget și deține o viteză mai mare de prelucrare a datelor. În plus, durabilitatea senzorilor a crescut, ceea ce permite o mai lungă exploatare a sistemului.
Cristina Pendea