Agenția de Mediu avertizează despre pericolul pe care îl prezintă planta cu denumirea științifică Ambrosia artemisiifolia, care este o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice, rezistentă la secetă şi arşiţă, preferă solurile nisipoase, mai puţin fertile, uşor alcaline, fapt ce o plasează în categoria plantelor dominante, comparativ cu culturile agricole şi alte buruiene.
„Polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei. Perioada maximă de producere a polenului sunt lunile iulie–septembrie şi, în funcţie de condiţiile climatice, se poate extinde până la sfârşitul lunii octombrie. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare microscopice de polen, cu diametrul de 20 microni, alergic pentru om”, comunică reprezetanții Agenției.
Simptomele alergiei la polenul de ambroizie se manifestă prin:
à rinoconjuctivită, manifestată prin strănut frecvent, mâncărime la nivelul nasului, al ochilor, nas înfundat, secreţii nazale abundente, ochi roşii (hiperemie conjunctivală);
à accese de astm, cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie şuierătoare;
à afectarea pielii de tip urticărie (mâncărime), eczemă etc.
à șoc anafilactic – cea mai severă reacţie alergică, cu debut brusc, neaşteptat, tablou clinic deseori dramatic, care poate duce la deces, necesitănd intervenţie medicală urgentă.
În conformitate cu prevederile Regulamentului privind combaterea şi prevenirea răspândirii ambroziei şi Planului de acţiuni pentru anii 2019-2024, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 967/2018, responsabili de implementarea măsurilor stabilite de Guvern sunt gestionarii terenurilor, care sunt obligați să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii, pentru evitarea instalării şi răspîndirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea acesteia în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.
Totodată, subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului, ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică identifică terenurile infectate cu buruiana ambrozia şi monitorizează prezența buruienii pe teritoriul raionului/municipiului, cu generalizarea informației privind răspândirea acesteia.
În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspîndirii acesteia, subiecții responsabili de gestionarea terenurilor desfăşoară lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, tratare cu produse de uz fitosanitar, înregistrate în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar și al fertilizanților, sau alte lucrări şi metode specifice în perioada cuprinsă între răsărirea plantei şi sfîrşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia.
Lucrările de întreţinere a terenului în vederea combaterii buruienii ambrozia în ariile naturale protejate se realizează conform prevederilor Legii nr. 1538/1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat ce se referă la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.
Pentru nerespectarea de către subiecții responsabili de gestionarea terenurilor a prevederilor sus-menționate, inspectorii subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului, precum și ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, potrivit atribuțiilor funcționale, întocmesc un proces-verbal, cu indicarea termenului de lichidare a neconformităților depistate.
Nerespectarea indicaţiilor incluse în procesul-verbal constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei fizice şi de la 60 la 120 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei juridice, conform art. 117 şi 405 din Codul Contravențional al Republicii Moldova nr. 218/2008.
În cazul în care este imposibilă identificarea subiecților responsabili de gestionarea terenurilor sau în cazul persoanelor vârstnice cu afecțiuni medicale, care se află în imposibilitatea aplicării măsurilor de combatere și prevenire a buruienii ambrozia ori în caz de litigii, decese, responsabilitatea pentru întreținerea conformă a terenurilor revine autorităţilor publice locale în a căror rază teritorială este situat terenul infestat.
Dina Roșca