După mai bine de jumătate de secol, Piața Independenței, care, de-a lungul anilor, a cunoscut parade de tip sovietic, mitinguri, proteste, sărbători, evenimente de tot felul, a intrat în reparație. „În 2022, grație suportului oferit de Uniunea Europeană în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, vom avea o piață modernizată, care urmează să se transforme într-un centru de atracție pentru toți unghenenii”, spun reprezentanții Primăriei municipiului Ungheni, informează PROVINCIAL.
Etapele de dezvoltare a acestei piețe:
Pentru prima dată se menționează piața din centrul orașului Ungheni în 1952, în primul proiect (plan) urbanistic al localității, realizat de N. Iudin.
Numele inițial a fost ”Piața administrativă”.
Potrivit planului din 1952, dimensiunea pieței era mai mică și avea formă patrată.
Peste 17 ani, în 1969, piața a suferit transformări esențiale, urmare a implementării proiectului urbanistic a părții centrale a orașului Ungheni.
Proiectul din 1969, elaborat de Mihalachi și Feldbrina, prevedea 2 variante de reconstrucție a pieței: ambele – prin extinderea acesteia spre vest, în direcția parcului orășenesc de atunci (sediul primăriei actuale).
Elementul principal al pieței a fost, inițial, monumentul lui Stalin, apoi al lui Lenin.
În 1977, în partea de vest a pieței a fost construit edificiul actual al Primăriei Ungheni, iar peste câțiva ani piața a început să poarte numele „Piața Primăriei”.
În septembrie 1992, după expediția din Găgăuzia, combatanții au demontat monumentul lui Lenin din piață. O perioadă de timp, acesta a fost depozitat în spatele Palatului de Cultură, de unde ulterior a dispărut.
În 2001, cu ocazia aniversării de 20 de ani de la declararea Independenței Republicii Moldova, piața a fost redenumită, printr-o decizie a Consiliului Orășenesc, Piața Independenței.
Din 1969 până în prezent, piața nu a fost reparată capital niciodată.
Doina Secrieru