Copiii internați la Institutului Oncologic din Capitală au motive de bucurie. Astăzi a fost inaugurat terenul de joacă din curtea spitalului. Acesta a fost reamplasat și renovat la inițiativa Asociației „Viața fără Leucemie”, cu sprijinul unui grup de voluntary, informează PROVINCIAL.
Anterior, terenul de joacă devenise inaccesibil pentru micii pacienți, întrucât secția Hematologie pentru copii a fost reamplasată în Blocul Central al spitalului, ca măsură pentru combaterea răspândirii maladiei COVID-19. Un alt motiv pentru reamplasarea și reamenajarea terenului a fost de a oferi acces la locul de joacă și pentru copiii secției Oncopediatrie, deoarece spațiul existent nu corespundea condițiilor de siguranță necesare pentru acești pacienți. După renovare, terenul a devenit un refugiu plăcut pentru copiii internați și părinții care îi îngrijesc în spital, dar și un spațiu de joacă amenajat și securizat.
Costul lucrărilor de renovare este de aproximativ 54 de mii lei. Circa 70% din cheltuieli au fost din contul mijloacelor financiare oferite de sponsori, în special Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, companiile „Ion Moș” SRL și „Cheton Grup” SRL, dar și alți agenți economici. Partea rămasă a fost acoperită din donațiile colectate de la persoane fizice și juridice de către Asociație. De asemenea, o parte dintre lucrări a fost executată de un grup de elevi voluntari din cadrul Instituției Publice „Școala Profesională din or. Hâncești”.
Nu doar medicii, dar și părinții copiilor internați în spital recunosc importanța și necesitatea plimbărilor la aer liber. „Copilul meu, după ce a stat 15 minute afară, întrucât mai mult nu i se permite, a venit și a cuprins-o pe doamna doctor pentru că i-a permis să meargă la tobogan, atât de bucuros era. Ei se umplu de energie, uită de patul și de holurile din spital, parcă se reîntorc în vremea dinainte de boală. Acest lucru le dă foarte mult curaj pentru o nouă etapă de tratament”, a relatat cu emoție mama unui copil bolnav de cancer.
De asemenea, în cadrul evenimentului, tânăra scriitoare Nicoleta Negrescu, care a reușit să învingă cancerul, a oferit în dar Institutului Oncologic 60 de exemplare ale cărții „Prin nori de lapte și venin” – un roman autobiografic, dedicat tuturor copiilor și adolescenților care se confruntă cu o maladie oncologică. Prin exemplul propriu, Nicoleta dorește să motiveze copiii să lupte cu cancerul și să găsească acele forțe interioare care să îi ajute să învingă și să meargă mai departe.
În cadrul aceluiași eveniment, Asociația „Viața fără Leucemie” a transmis părinților care îngrijesc de copii bolnavi de cancer un set de materiale informative, realizate în cadrul proiectului „Susținerea în perioada pandemiei de COVID-19 pentru copiii bolnavi de cancer și familiile care îngrijesc acești copii”. Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeana și implementat de Asociația Obștească „Viața fără Leucemie”, în colaborare cu „People In Need”.
La finalul evenimentului, tuturor copiilor din spital li s-au oferit mici surprize, alături de cele mai frumoase urări de însănătoșire.
Cristina Pendea