Compania elvețiană Schoeni investește 1,5 milioane de euro în construcția unei fabrici cu o suprafață de două mii de metri pătrați de prelucrare a legumelor și fructelor în raionul Ștefan Vodă, transmite PROVINCIAL.
Schoeni a înregistrat în ZEL „Bălți” (subzona Ștefan Vodă) compania His East SRL. La prima etapă, la întreprinderea cu proces automatizat deplin, au fost create 30 de locuri de muncă. Salariul mediu este de 12 mii de lei. Planul de afaceri presupune ca, în primul an de activitate, volumul producției va însuma 18 milioane de lei.
În perspectivă mai îndelungată, este planificată extinderea capacităților și suprafețelor de producere până la 10 mii de metri pătrați, cu majorarea corespunzătoare a volumului investițiilor și a locurilor de muncă. Fiind rezident al Zonei Economice Libere „Bălți”, compania va exporta întreg volumul producției fabricate, în primul rând – în Elveția și țările Uniunii Europene.
Marin Ciobanu, administrator ZELB, a menționat că unicitatea noului rezident constă nu doar în faptul că este prima companie din Elveția, dar și că în zonă a venit un investitor dintr-un domeniu complet nou – prelucrarea producției agricole. „Acest lucru înseamnă că producătorii agricoli din sudul Moldovei vor avea un cumpărător de încredere și siguranța comercializării producției, extinderii producției. Apariția proiectelor de acest gen contribuie la dezvoltarea investițiilor paralele, atunci când în jurul unui investitor străin sunt create lanțuri de antreprenori locali, crearea și consolidarea afacerilor existente”, a declarat Marin Ciobanu, citat într-un comunicat remis de Serviciul de presă al Zonei Economice Libere „Bălți”.
Vitalie Pintilie, administrator His East SRL, a precizat că, pentru prima dată în istoria sa de un secol, Schoeni Food a decis să dezvolte fabricarea produselor alimentare din fructe și legume în afara Elveției. „Și suntem bucuroși că alegerea lor a fost Moldova. Succesul proiectului din Ștefan Vodă, aici nu am niciun dubiu, va deveni o poartă pentru noi investitori din această țară, asigurând locuri de muncă plătite decent pentru locuitorii din Moldova, consolidarea economiei țării și creșterea nivelului de trai”, a notat administratorul.
În prezent, în subzona ZELB din Ștefan Vodă, au loc lucrări de creare a rețelelor inginerești. Se pregătește platforma pentru construcția fabricii. Inaugurarea acesteia este planificată pentru începutul următorului sezon agricol, în mai-iunie 2022. Întreprinderea va începe prelucrarea legumelor – varză, sfeclă, morcovi, cartofi, ceapă, dar și a pomușoarelor, cum ar fi zmeură și căpșune, dar și a fructelor – mere și pere. Vor fi produse atât semifabricate congelate, cât și producție finită. În special, din pomușoare și fructe compania va face, în baza rețetelor Schoeni Food, piure, care sunt solicitate de către consumatorii din Elveția și din țările Uniunii Europene.
Schoeni Schoeni este un holding elvețian mare, cu peste o mie de angajați în Elveția, Italia și Slovacia. Și-a început activitatea în 1920, în Elveția, cu producerea verzei murate în cantități industriale. Compania este pionier în domeniul producției organice și își extinde permanent gama de produse. Schoeni este recunoscută drept „brand național al calității”, iar producția sa poate fi găsită pe rafturile din toate magazinele Elveției. În 2020, compania a lansat o nouă serie de produse, dedicate aniversării sale de un secol.
Din 1969, compania a început să dezvolte afacerea de transport și logistică Schoeni Transport AG. Aceasta a devenit cel mai mare operator de pe piețele din Elveția și Italia, cu un parc auto de mii de vehicule pentru transportarea oricăror tipuri de încărcături – de la lemn și până la frigidere, cu centre logistice mari și huburi. Schoeni Transport AG își aduce activ aportul la protecția mediului, achiziționând camioane de transportare a gazului lichefiat; transport care funcționează în proporție de 100% pe biodiesel. În 2021, compania a cumpărat primul camion care funcționează pe bază de pile de combustie cu hidrogen.
Zona Economică Liberă „Bălți” a fost creată în martie 2010. Pe parcursul celor 11 ani de activitate, aici au fost înregistrați 78 de rezidenți, iar volumul total de investiții al acestora depășește 222 de milioane de dolari SUA. În această perioadă au fost create 11600 de locuri de muncă plătite, în medie, cu 8 600 de lei.
Volumul producției industriale este în momentul de față de 6,9 miliarde de lei pe an, volumul total al vânzărilor – 7,1 miliarde de lei pe an. Din ZELB fac parte 19 subzone, dintre care trei la Bălți, iar restul – pe întreg teritoriul țării.
Cristina Parfeni