În localitățile Talmaza din r. Ștefan Vodă și Copanca din raionul Căușeni, au fost instalate și conectate la sistemul de aprovizionare cu apă potabilă, în total, 5 rezervoare de apă, grație unui proiect de mediu implementat în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”. Activitățile au fost realizate în cadrul proiectului „Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională în Zona Ramsar ”Nistrul de Jos”, finanțat de Agenția Austriacă de Dezvoltare din fondul programului Austriac de Dezvoltare și Cooperare, iar astăzi, partenerii de implementare a proiectului s-au reunit în cadrul ședinței Comitetului de Supraveghere pentru a nominaliza realizările și a stabili acțiunile prioritare în continuare.
În acest sens, partenerii de implementare a proiectului: Societatea Ecologică Biotica și AO EcoContact, au raportat activitățile realizate până în prezent și au punctat cele mai relevante momente în procesul de dezvoltare și promovare a uneia dintre cele mai vechi arii naturale protejate din Europa – Zona „Nistrul de Jos”.
Potrivit, raportorilor, în baza studiilor de fezabilitate elaborate anterior în proiect, au fost instalate și conectate la sistemul de aprovizionare cu apă 2 rezervoare (50 și 25m2) în Talmaza și 3 rezervoare în Copanca (fiecare cu capacitatea de 100 m3) în baza proiectelor tehnice elaborate. De asemenea, în cadrul proiectului a fost construită o porțiune din sistemul de canalizare în localitatea Palanca, precum și a fost finisat proiectul tehnic pentru sistemul de canalizare din s. Popeasca.
Totodată, o altă activitate realizată a fost deschiderea Centrului de Informare al Nistrului de Jos, din satul Palanca, raionul Ștefan Vodă, ce urmează a fi dotat cu echipament de bază pentru a fi funcțional. De asemenea, în primul semestru al anului curent, au fost instalate borne pentru a delimita zonele cu diferit statut de protecție din cadrul Zonei Ramsar ”Nistrul de Jos” și au fost instalate panouri informative în localitățile din regiune. Tot în perioada de raportare a fost selectat locul pentru construcția unui punct de vizualizare a naturii în s. Talmaza pe terenurile Moldsilva. Lucrările au demarat în mai 2021 și urmează a fi finisate în urmatoare aperioadă de raportare.
În același context, pentru a promova și a spori turismul în regiune, a fost organizat un tur informațional în Zona „Nistrul de Jos”, la care au participat reprezentanți ai firmelor turistice, ghizi, mass-media.
În cadrul ședinței Comitetului de Supraveghere, partenerii în implementarea proiectului au precizat că în continuare prioritar este de a continua lucrările de îmbunătățire a sistemelor de aprovizionare de apă din satele din regiune și a elabora și a promova la nivel guvernamental atele necesare pentru crearea parcului național. De asemenea, vor fi oferite trei granturi adiționale destinate IMM-urilor conduse și fondate de femei în zona Nistrului de Jos (2000 euro per grant), precum și vor fi efectuate lucrările de îngrijire a locurilor împădurite pe malul drept și pe malul stâng al Nistrului.
Cristina Pendea