Circa 15 mii de apeluri au fost recepționate în ultimii zece ani la Telefonul de încredere 080099800 al supraviețuitoarelor violenței în familiile din regiunea transnistreană. Cine se adresează și cum este ajutat(ă) a spus Oxana Alistratova, conducătoarea ONG-ului «Взаимодействие» („Interacțiunea”) din orașul Tiraspol, organizație care administrează această linie telefonică pe malul stâng al Nistrului.
De mai bine de zece ani, pe malul stâng al Nistrului funcționează telefonul de încredere 080099800, lansat cu sprijinul Organizației Internaționale pentru Migrație și susținut pe parcurs de mai muți parteneri de dezvoltare.
Din anul 2019, activitatea acestui serviciu este susținută de programul comun al ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”, finanțat de Suedia, iar din noiembrie 2020, în contextul pandemiei, cu suportul aceluiași program, a mai fost deschisă o linie telefonică de asistență umanitară pentru grupurile social vulnerabile din regiune – Linia Binelui 1165.
„Am lansat telefonul de încredere 080099800 pentru supraviețuitoarele violenței domestice în aprilie 2009, în cadrul organizației “Взаимодействие”. De atunci, lucrăm în fiecare zi, de la orele 9.00 până la 21.00, fără zile libere și sărbători. Apelurile pentru toți locuitorii regiunii transnistrene sunt gratuite, atât de la o rețea fixă, cât și de la un telefon mobil, iar asistența este anonimă și confidențială. Cu timpul, telefonul de încredere a fost dezvoltat într-un serviciu social deplin, care oferă consiliere psihologică, juridică, consultanță din partea unui asistent social sau avocat și, dacă este necesar, asistență medicală. De asemenea, specialiștii noștri ajută beneficiarii cu produse de primă necesitate, iar uneori îi direcționează către un adăpost din Tiraspol, Căușeni sau Chișinău”, a spus Oxana Alistratova.
Totodată, Alistratova a declarat că a deschis această linie telefonică pentru că mecanismele existente la nivel local nu permit protejarea deplină a supraviețuitoarelor violenței domestice. „Nu se emite vreun ordin de protecție, persoana nu se simte în siguranță. De aceea, telefonul de încredere 080099800 este foarte solicitat. Mai mult, statisticile arată că violența domestică este factorul care determină femeile să emigreze și chiar să accepte munca ilegală. Cele mai multe apeluri ne vin în prima jumătate a zilei. De obicei, seara au loc toate conflictele, iar a doua zi, când agresorul pleacă la serviciu, persoana poate să se adreseze după ajutor. În 70% din apeluri sunt cazuri de agresiune fizică, iar în 97% – violență psihologică. În general, oricine poate fi supus violenței domestice, dar totuși în această situație se pomenesc mai multe femei. 86% dintre persoanele care au apelat la telefonul de încredere sunt femei, iar 14% – bărbați. Vârsta persoanelor variază de la 9 la 83 ani, cele mai vulnerabile fiind femeile, copiii și persoanele în etate”, a mai declarat conducătoarea ONG-ului.
Conform statisticilor noastre, în 88% din cazurile de violență în familie apelează supraviețuitoarele. Însă, se adresează și rudele, părinții sau prietenii. De la deschiderea liniei și până în prezent, am primit peste 15 860 de apeluri, dintre care 1043 au fost cazuri de urgență.
Dina Roșca