A deschis un cabinet medical individual pentru a fi mai aproape de oamenii din Gradiște, Cimișlia și pentru a le trata suferințele. Este exemplul demn de urmat al medicului de familie Olga Prodan, care zilnic este nevoită să facă naveta Chișinău – Gradiște pentru a ajunge la muncă.
Lucrătorul medical spune că zâmbetul pacienților este cea mai mare răsplată pentru munca și efortul pe care-l depune.
„Îmi place mult să fiu alături de pacienți, să le cunosc durerile și suferințele, acesta a fost adevăratul motiv pentru care am ales să practic medicina”, spune Olga Prodan cu privirea plină de sclipire și mulțumire. Recunoaște că nu i-a fost ușor să deschidă cabinetul medical individual în 2019, dar în doar câțiva ani a reușit să presteze servicii accesibile și de calitate pentru oamenii din sat.
„Principalul meu scop a fost să aduc serviciile medicale mai aproape de oameni. Acum este mult mai comod pentru pacienți. În fiecare zi au acces la medicul de familie, la investigații. După ce am stabilit un contract cu cu un laborator privat, avem posibilitatea să colectăm analizele medicale în sat, iar toate rezultatele vin prin email. Din acest an, analizele sunt preluate direct la patul bolnavului care nu se poate deplasa”, specifică d-na medic.
Olga Prodan mai spune că satisfacția unui medic depinde foarte mult de cât de mulțumit este pacientul în urma consultației medicale. „La medicul de familie pacientul nu vine doar pentru a-și trata durerea fizică, dar și cea sufletească. Noi suntem primele persoane din sistemul de sănătate cu care interacționează bolnavul și suntem alături de el și de familia sa în toate stările prin care trece”, declară specialista.
Oamenii din sat îi apreciază activitatea. Locuitoarea satului Gradiște, Ludmila Lupușor, afirmă că „Olga Prodan este omul potrivit la momentul potrivit. Până la venirea d-nei Olga în teritoriu, am avut parte de un medic de familie care venea în sat doar în anumite zile. Trebuia să ne programăm obligatoriu, în caz contrar nu aveam acces la specialist. În celelalte zile trebuia să mergem în centrul raional pentru investigații. După ce a venit medicul de familie, cetățenii pot să se adreseze în orice moment. D-nei merge și la domiciliul persoanelor țintuite la pat. Este o persoană care se dedică mult profesiei și satului”.
Valentina Strogoteanu deschide, de câteva ori pe săptămâna, ușa centrului medical. Pensionara spune că „de câte ori vin, medicul de familie mă lămurește, mă ajută, mi-a fost rău cealaltă săptămână și a venit acasă pentru a-mi pune injecții. Chiar și sâmbătă am fost și d-na Olga era la muncă”.
Olga Prodan recunoaște că pandemia a îngreunat munca medicilor de familie, care au stat la straja sănătății publice. „Practic ne-a înzecit munca, deoarece pe lângă sarcinile pe care le aveam, am fost responsabili de tratamentul la domiciliu al persoanelor contaminate. Foarte mulți pacienți încă nu vor să recunoască că există această infecție. Și atunci când le propuneam să facem un test, din start răspunsul era negativ. Și mereu ne întrebam dacă numai COVID-19 știm să lecuim. Multor pacienți le-am confirmat diagnosticul aici, în cabinetul medical, dar nu la telefon. Ei ascundeau că au febră, că se simt rău, din frica de a nu fi marginalizați”, adaugă d-na doctor.
Responsabilitățile au crescut și mai mult, după lansarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, pentru că mulți pacienți refuză să se imunizeze. „Ne este foarte greu să-i convingem să accepte vaccinarea. Oamenii sunt rezervați. Dar ei trebuie să înțeleagă că doar prin formarea unei imunități colective, vom putea învinge pandemia și reveni la normalitate. Avem vaccinuri și fiecare pacient are posibilitatea să aleagă tipul de vaccin. Noi suntem dispuși să le oferim toate detaliile”, declară specialista.
În pofida tuturor obstacolelor, Olga Prodan spune că poartă cu mândrie halatul alb și că nu regretă nici pentru o clipă alegerea făcută. „Sunt medic de familie de 11 ani. A fost visul meu din copilărie. Am fost medic pentru părinții mei, am fost medic la grădiniță, la școală, în toate jocurile, la toate concursurile. Este o specialitate care ne oferă șansa să fim utili societății. Suntem în permanență alături de pacienți. Plângem împreună, râdem împreună și ne bucurăm când oamenii ies din cabinetul medical liniștiți”, subliniază Olga Prodan.
Peste 140 de mii de oameni au fost trataţi de COVID-19 la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. Aproape 250 de mii de persoane au fost testate la virusul SARS-Cov-2, dintre care aproape 100 de mii la casele lor. În Republica Moldova sunt 1683 de medici de familie. Ziua Internațională a Medicilor de Familie este marcată anual, pe data de 19 mai.
Doina Secrieru