În contextul Zilei Bibliotecarului care a fost sărbătorită recent, Oficiul teritorial de informare al Parlamentului (OTIP) Edineț, în comun cu Secretariatul Parlamentului, au organizat o discuție online cu participarea deputaților, angajaților bibliotecilor publice din raioanele de nord ale țării, cititorilor activi.
Evenimentul a întrunit bibliotecari din raionalele Briceni, Ocnița, Edineț, Dondușeni, Drochia, Soroca, Rîșcani, Glodeni, Fălești, Florești și din municipiul Bălți, care au făcut un schimb de informații și de bune practici, la subiectul „Biblioteca contemporană”.
Participanții au fost salutați de deputatele din Parlamentul Republicii Moldova Monica Babuca, Irina Lozovan și Arina Spătaru.
Doamnele deputate au apreciat înalt activitatea bibliotecilor din țară, subliniind importanța și necesitatea muncii bibliotecarilor. Potrivit deputatelor, bibliotecarul este cel care demonstrează respectul și dragostea față de carte și cititori, care pune în valoare biblioteca și personalizează spațiul acesteia prin pregătirea profesională în promovarea culturii.
Parlamentarii și-au exprimat deschiderea în sprijinul specialiștilor din domeniu, care sunt bineveniți cu propuneri și sugestii pentru a contribui la îmbunătățirea serviciului în acest sens.
Digitalizarea bibliotecilor – a fost un alt subiect actual abordat în cadrul videoconferinței. Potrivit tinerilor cititori, biblioteca digitală a adus și va aduce în continuare oportunități pentru dezvoltarea educațională, personală și profesională.
De asemenea, reprezentanții instituțiilor bibliotecare din raioanele de nord ale țării s-au referit la specificul activității bibliotecilor, în contextul pandemiei. Datorită tehnologiilor avansate, au reușit să se adapteze la noile condiții și să facă față tuturor provocărilor. Astfel bibliotecile s-au reprofilat după nevoile cititorilor, prin prisma rețelelor de socializare și alte canale moderne de comunicare.
La eveniment a participat Ala Marinescu, șefa Secţiei resurse informaţionale, care gestionează Biblioteca Parlamentului Republicii Moldova.
Participanții la discuții au aflat că Biblioteca Legislativului deține un fond de carte de peste 6 mii de exemplare și 50 de denumiri ale edițiilor periodice. Cea mai veche carte care se păstrează în Biblioteca Legislativului datează cu anul 1939.
Anual, în Republica Moldova, la 23 aprilie este sărbătorită Ziua Bibliotecarului. Aceasta are drept scop promovarea dreptului și a libertății lecturii, încurajarea și stimularea acesteia, dar și atragerea tinerilor spre instituțiile de cultură, spre bibliotecă.
Cristina Pendea