Digitalizarea procedurii TIR, dezvoltarea sistemului informatic e-AEO Moldova și a unei componente din sistemul de procesare prealabilă a coletelor transmise prin intermediul poștei rapide sunt doar câteva proiecte inițiate de Serviciul Vamal cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova (Programul USAID).
Gradul de realizare al activităților comune a fost discutat ieri, 22 aprilie a.c., în cadrul unei întrevederi a Directorului Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, cu Directorul Programului USAID, Douglas Muir.
Implementarea proiectelor respective va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor prestate agenților economici de către autoritatea vamală, aplicarea extinsă a soluțiilor comerciale digitale și facilitarea comerțului internațional. Îmbunătățirea indicatorilor de progres la aceste capitole se încadrează în prioritățile Serviciului Vamal de modernizare a instrumentelor de administrare vamală, conform standardelor internaționale.
Un sistem TIR complet digital simplifică la maxim procedurile operaționale. Printre avantajele principale ale proiectului e-TIR pentru agenții economici implicați în comerțul extern se numără reducerea timpului asociat prelucrării carnetelor TIR și a timpului de așteptare la frontieră, posibilitatea de a urmări livrarea de bunuri în regim on-line, o estimare mai exactă a timpului de livrare etc.
Serviciul Vamal îmbunătățește și mecanismul de vămuire a trimiterilor poștale internaționale prin intermediul cărora sunt livrate diverse bunuri. Până la finele acestui an, instituția va implementa un modul specializat, destinat procesării prealabile a coletelor transmise prin poșta rapidă. Noul sistem este dezvoltat în parteneriat cu Agenția pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), Programul USAID (partea legală) și DHL.
Modulul va fi integrat în sistemul informațional „Asycuda World” și va avea la bază schimbul de date prealabile dintre organul vamal și operatorii poștali deschiși concurenței. Acest lucru va permite profilarea potențialelor riscuri de fraudare și emiterea unei decizii până să ajungă coletul la oficiul poștal de destinație. Astfel, noua procedură de control va exclude eventualele fraude, va simplifica formalitățile de vămuire, iar acordarea liberului de vamă se va realiza într-un timp mai scurt.
Directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, le-a mulțumit reprezentanților Programului USAID pentru asistența acordată în atingerea unora dintre principalele obiective orientate spre modernizarea instituției și digitalizarea procedurilor vamale, ceea ce va aduce beneficii agenților economici implicați în comerțul internațional de mărfuri.
La rândul său, Directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, Douglas Muir, a menționat: „Cooperăm cu Serviciul Vamal deja de mai mult de trei ani și ne așteptăm ca această relație productivă să continue. La acest moment am implementat un șir de activități precum ar fi: TIR-EPD, Centrul Unic de Apel, Portalul de Informații Comerciale (www.trade.gov.md), site-ul web al Serviciului Vamal. Cea mai recentă realizare – e-Borderoul de Transport – este funcțional deja de câteva săptămâni. Acestea sunt activitățile deja implementate, mai există și activități în derulare și, după cum am spus, noi considerăm această colaborare foarte productivă și avem dorința să continuăm în același spirit”.
NOTĂ: Colaborarea dintre Serviciul Vamal și Programul USAID Reforme Structurale în Moldova este stabilită printr-un Plan comun de acțiuni pentru anii 2018-2021 și vizează domenii precum facilitarea comerțului, armonizarea legislației vamale, fluidizarea traficului la frontieră, dezvoltarea Programului AEO, a comerțului electronic etc.
Cristina Pendea