În ultima perioadă se atestă o activizare a dialogului dintre autorităţi şi mediul de afaceri. Spre exemplu, recent Preşedintele Maia Sandu a avut o discuţie cu reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei Ușoare, iar Premierul interimar, Aureliu Ciocoi a discutat cu reprezentanţii a peste 100 de agenţi economici despre activitatea pe timp de pandemie. Este îmbucurător faptul că există disponibilitate, deschidere către dialog din partea autorităţilor, dar părerea mea personală este că se impun câteva precizări importante pentru ca respectivul dialog să fie mai complex şi mai eficient. Despre aceasta scrie omul de afaceri Igor Roșca, director general al „Rogob”, într-o nouă postare pe blogul său, informează PROVINCIAL.
Potrivit lui, la această etapă se impune un amplu dialog, în mai multe reprize, care nu s-ar canaliza doar pe problemele cu care se confruntă business-ul la moment, ci şi pe perspective.
„Or, avem în faţă o perioadă destul de complicată, care va fi marcată şi de pandemie, dar şi de consecinţele acesteia, ce vor fi resimţite încă mulţi ani la nivelul întregii economii naţionale. De aceea, dialogul nu trebuie să fie unul general, ci axat pe situaţia concretă din fiecare domeniu. Astfel, agenţii economici din industria alimentară ar trebui să vină cu ample prezentări a situaţiei reale în care activează, cu previziuni, dar şi cu propuneri clare ce urmează să întreprindă şi statul, dar şi ramura pentru a asigura nu doar redresarea situaţiei, ci şi procesul de dezvoltare ulterioară. La fel ar trebui să procedeze şi agenţii economici din agricultură, şi cei din industria uşoară, şi cei din IT, şi cei din domeniul financiar-bancar, şi cei din domeniul asigurărilor etc.”, a adăugat Roșca.
Omul de afaceri a mai scris că dialogul dintre autorităţi şi business trebuie să poarte un ritm accelerat şi să aibă loc diferite nivele. „Numai astfel autorităţile vor cunoaşte în detalii nu doar situaţia actuală, dar şi ce trebuie de făcut pentru depăşirea impasului în care suntem şi pentru dezvoltarea în ansamblu a economiei naţionale în perioada post pandemie. Iar rezultatul acestui dialog trebuie să fie apariţia unui amplu program de stabilizare şi relansare a economiei naţionale, care să devină piatra de temelie pentru acţiunile comune din continuare ale statului şi business-ului. Fără astfel de abordare, nu avem cum să reuşim”, a mai spus Roșca.
Businessmanul în context a subliniat: „Eu înţeleg că, în condiţiile în care nici o tabără politică nu are certitudinea zilei de mâine referitor la poziţiile sale din continuare, e greu de luat astfel de decizii. Dar, indiferent cine va fi la putere şi cine în opoziţie, trebuie să pornim de la premisa că Republica Moldova e ţara noastră a tuturor şi, dacă nu vom găsi singuri soluţii pentru problemele pe care le avem, nimeni nu ni le va oferi. Tot ce trebuie să facem acum e să dăm dovadă de un minim patriotism, o minimă conştientizare a situaţiei în care suntem şi de o minimă voinţă pentru a face lucruri cu adevărat importante pentru ţară”.
Cristina Gurez