La Liceul Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova sunt în toi lucrările de sporire a eficienței energetice, executate în cadrul unui proiect implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud și finanțat de Uniunea Europeană.
Lucrările de construcție, executate de SRL “Polimer Gaz Conducte”, au demarat în luna noiembrie 2020 și urmează să fie finalizate până la sfârșitul acestui an. Costul total al lucrărilor de construcție în cadrul proiectului constituie circa 53 de milioane de lei, din care 2,5 milioane lei reprezintă contribuția locală a Consiliului Raional Leova și a Primăriei orașului Leova.
În prezent, aici se efectuează lucrări de construcție a acoperișului la blocul B al clădirii liceului, de finisare a termoizolării pereților fațadei la blocurile B și D, de montare a ferestrelor în blocurile A și B, lucrări de finisare interioară a pereților și tavanelor ș.a. Anterior, până la moment de către antreprenor au fost realizate lucrări de finalizare și montare a sistemului de încălzire, de termoizolare a pereților fațadei și de montare a ferestrelor din PVC și a pardoselilor. De asemenea, a fost finalizată construcția Punctului Termic Individual în interiorul clădirii, acesta urmând a fi dat în exploatare.
Recent, Maria Culeșov, director al ADR Sud, și șeful Secției Managementul integrat al proiectelor din cadrul ADR Sud, Andrei Popușoi, s-au deplasat la fața locului, pentru a verifica cum decurge procesul de execuție a lucrărilor. La eveniment au mai participat experți din cadrul Departamentului de construcții al GIZ și consultantul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), managerul de proiect și responsabilul tehnic, conducerea instituției de învățământ, diriginții de șantier și alte părți implicate în implementarea proiectului.
După o inspectare vizuală a clădirii, a fost stabilit că antreprenorul a reușit să execute până la moment lucrări în volum total de circa 60%, responsabilii consemnând că acestea se desfășoară ritmic, fără abateri de la documentația de proiect și graficul de execuție.
Pe șantier au fost puse în discuție mai multe aspecte tehnice pentru care urmează să fie identificate soluții. Astfel, după o consultare prealabilă cu ADR Sud, instituția responsabilă de implementarea proiectului, împreună cu finanțatorul și beneficiarii, urmează să identifice soluții și surse de finanțare pentru reconstrucția galeriei instituției.
Menționăm, că Liceul Teoretic “Constantin Spătaru” din orașul Leova beneficiază de o serie de măsuri de modernizare și eficientizare energetică, printre care reabilitarea acoperișului, izolarea pereților clădirii, înlocuirea geamurilor, reabilitarea sistemului de încălzire, asigurarea cu apă caldă și rece la robinetele din școală, renovarea facilităților sanitare în interiorul instituției.
Măsurile de eficiență energetică sunt realizate în cadrul proiectului investițional privind “Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova”.
Unic în felul său, proiectul „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova” este unul de anvergură după valoarea investițiilor care se realizează în cadrul acestuia, precum și a tehnologiilor și materialelor care sunt utilizate de către antreprenor pentru a reduce emisiile de CO2 și a conserva energia termică, în scopul obținerii unei economii esențiale de resurse energetice și un confort termic sporit.
În urma măsurilor de eficiență energetică implementate la Liceul Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova, circa 640 de elevi, profesori și personal auxiliar care își fac studiile și activează în cadrul instituției date vor beneficia de condiții de educație îmbunătățite și de un mediu de studii confortabil.
Proiectul “Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de ADR Sud și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL). Proiectul MSPL este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).
Doina Secrieru