În legătură cu apariția în media a unei înregistrări video, unde două persoane care efectuau lucrări agricole în zona de frontieră sunt amendate, Poliția de Frontieră precizează faptul că acestea au încălcat repetat legislația frontalieră și continuau să sfideze prevederile legislației naționale.
„Astfel că, în data de 2 aprilie 2021, în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Gotești au fost depistați doi locuitori ai satului Cucoara, raionul Cahul, care au declarat că se află în zona de frontieră pentru a efectua lucrări agricole. În timpul când polițiștii de frontieră s-au apropiat de aceștia și s-au legitimat, una din persoane a început să aibă un comportament agresiv și provocator. Bărbatul a declarat că nu și-a avizat aflarea în zona de frontieră și niciodată nu o va face, inclusiv și să informeze subdiviziunea de frontieră despre activitatea sa în zonă. Mai mult că, din informațiile acumulate, deseori persoana în cauză a fost observată în zona de frontieră cu un microbuz de model Mercedes Sprinter care conform analizei de risc ar prezenta riscuri în zona de frontieră”, comunică reprezentanții Poliției Frontieră.
„De menționat este și faptul că persoana nu este la prima sa abatere, anterior de nenumărate ori a fost atenționată despre încălcarea normelor legale. Deși permisul de acces în zona de frontieră nu este necesar pentru persoanele care locuiesc în zona de frontieră, acestea sunt obligate să prezinte la cererea poliţistului de frontieră actele de identitate care confirmă lipsa necesităţii de deținere a permisului şi să înștiințeze în prealabil (telefonic, verbal și electronic) subdiviziunea Poliţiei de Frontieră. Avizarea se face pentru orice tip de activitate desfășurată în zona de frontieră, în limitele hotarului administrativ al localităţii, cu informarea despre datele de identitate a persoanelor, locul, perioada şi scopul aflării, precum și datele despre mijlocul de transport. Altceva ar fi că în filmulețul promovat pe rețelele de socializare nu este integral, fiind intenționat tăiat prin montare, pentru a prezenta denaturat acțiunile polițiștilor de frontieră. În context, Poliția de Frontieră intervine cu solicitarea către cetățeni de a respecta legislația în vigoare, de a respecta statutul și lucrul polițiștilor de frontieră și, cel mai important, de a nu implica instituția în jocuri politice”, mai spune sursa.
Pentru excluderea pe viitor a unor astfel de incidente, mâine, 6 aprilie, au fost invitați la discuții cu polițiștii de frontieră reprezentanții administrației publice locale, agricultorii și alți locuitori ai satului Cucoara.
„Totodată, mulțumim celorlalți agricultori din satul Cucoara, dar și din alte localități de frontieră care se conformează cerințelor în cauză, având cu ei o colaborare excelentă în vederea sprijinirii activității de supraveghere a zonei Frontierei de Stat”, adaugă Poliția de Frontieră.
Cristina Pendea