1 Mai. În această zi a anului, iubitorii de ieşiri la iarbă verde obişnuiesc să facă mici la grătar. De aceea vă propunem cea mai bună reţetă de mititei pentru această zis pecială.
Serviţi cu muştar amestecat cu hrean sau cu mujdei de usturoi presărat cu mărar şi pătrunjel şi stingeţi cu bere rece sau cu un vin de masă floral.
Ingrediente pentru reţetă de mititei:
1 kg ceafă de viţel (mânzat)
500 g ceafă de porc
200 g pulpă de miel
1 linguriţă sare
1 căpăţână usturoi
o jumătate de legătură de cimbru
condimente, după gust: rozmarin, chimen, piper
o jumătate linguriţă bicarbonat
un miez de pâine, cât o lămâie
Mod de preparare:
Carnea se trece, de două ori, prin maşina de tocat. Pâinea se umezeşte şi se amestecă bine cu usturoiul pisat, apoi se pune peste carne. Compoziţia se ia la frământat cu sare, piper, se adaugă condimentele, cimbrul şi bicarbonatul şi se amestecă bine, până devine o pastă omogenă.
Când este gata, se dă la rece aproximativ 20 de minute. Între timp se încinge grătarul.
Pe un blat de lemn ud se începe pregătirea pastei. Se ia câte un pic de carne, cam 2-3 linguri, şi se modelează în palme, până se obţine o formă cilindrică, umezind mâinile din când în când, ca să nu se lipească. Mititeii se pun pe o farfurie umedă şi se lasă să se odihnească. Când sunt gata, se dau la rece încă 5-10 minute.
Când jarul este gata, mititeii se aşază pe grătar, la foc moale. Cât stau pe foc, se întorc, din când în când, de pe o parte pe alta, până se întăresc. Prăjirea trebuie să se facă încet, la foc domol, ca să nu se ardă la exterior şi să rămână cruzi în interior.
Se servesc într-un vas acoperit şi încălzit, ca să nu se sleiască.
VEZI mai multe reţete pe BUCĂTĂRIA.NET.