Uniunea Europeană oferă asistență financiară de cca 6,8 milioane de euro pentru consolidarea potențialului economiei digitale, creșterea forței de muncă locale în domeniul tehnologiei informației (TIC), dezvoltarea afacerilor bazate pe inovații, precum și sporirea competitivității și atractivității regiunii Cahul. Fondurile sunt oferite prin intermediul Suediei, în cadrul „EU4Moldova: Startup City Cahul”, proiect implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC).
Obiectivele-cheie ale inițiativei, care urmează a fi atinse până în anul 2024, au fost prezentate ieri la evenimentul de lansare a proiectului.
„Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea sectorului TIC și agenda reformei digitale a Republicii Moldova. Acest nou proiect, care va fi implementat în parteneriat cu Suedia în spiritul Echipei Europa, va contribui cu siguranță la completarea decalajul digital dintre capitală și sudul țării și va asigura o dezvoltare economică mai echitabilă în rândul regiunilor Republicii Moldova, în general. Suntem încrezători că oamenii din regiunea Cahul și în special tinerii vor profita de oportunitățile oferite prin acest sprijin inovator al UE. Ne așteptăm ca modernul EU4Innovation Centre să devină un loc atractiv, unde se vor materializa o mulțime de idei inovatoare”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova.
La rândul său, Anna Lyberg, ambasadorul Suediei la Chişinău, a opinat că Centrul Regional de Excelență în IT „EU4Innovation Centre” este destinat să fie locul de naștere al ideilor și inovației menite să schimbe stilul de viață. „Credem că tinerii, băieții și fetele, antreprenorii, mediul academic și reprezentanții autorităților publice locale, vor contribui la declanșarea unei adevărate revoluții tehnologice care va fortifica capacitatea științifică și tehnologică a întregii țări, va genera locuri de muncă bine plătite și va contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață și, drept urmare, la păstrarea talentelor în cadrul țării”, a spus Anna Lyberg.
În următorii ani, în cadrul proiectului, vor fi încurajate parteneriatele pentru inovare dintre sectorul privat, sectorul public și instituțiile de învățământ.
EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova.
Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune.
Doina Munteanu