Potrivit raportului prezentat, în anul 2014, la concursul anunțat de Ministerul Economiei în cadrul acestui Program au participat 28 agenți economici, fiind acordată finanţare unui număr de 7 beneficiari, în valoare totală de 6,6 mln. lei. Până la finele anului curent urmează a fi implementate alte 19 proiecte. De asemenea, Unitatea a raportat despre acțiunile de monitorizare a rezultatelor etapelor de procurare a echipamentului, intermedierea şi coordonarea procedurilor de semnare a devizelor de cheltuieli de către beneficiarii Programului şi Ministerul Economiei, debursarea mijloacelor alocate beneficiarilor Programului pentru achitarea cu furnizorii de echipament contractaţi ș.a.
În cadrul ședinței, Comitetul a aprobat bugetul Unităţii de Implementare a Grantului Japonez pentru anul 2015. De asemenea, a fost luată decizia de extindere a termenului de achitare a datoriilor la plăţile ratelor de leasing a doi beneficiari, care au înregistrat datorii după expirarea termenului perioadei de leasing, cu acordarea componentei de grant în valoare de 40% din preţul echipamentului şi neaplicarea sancţiunilor financiare.
Menționăm că în scopul asigurării promovării eforturilor în vederea ajustărilor economice structurale, Guvernul Japoniei a acordat Guvernului Republicii Moldova, în mai multe tranşe, un Grant pentru susţinerea şi dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii din Moldova. Astfel, în perioada 2005-2014, prin intermediul acestui Program 187 antreprenori din mediul rural și-au dezvoltat afacerile, procurând echipament de producere performant. La procurarea echipamentului aceștia au beneficiat de o componentă de grant în mărime de 40% din preţul echipamentului oferit în regim de leasing. Valoarea granturilor acordate de Guvernul Japoniei în această perioadă a constituit 11,8 mln. USD.